Humac - Ljubuški, 10. studenoga 2011.

 

Susret novaka franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije

 

Na Humcu su se susreli novaci dviju franjevačkih provincija

 

U četvrtak, 10 studenoga 2011. godine novaci franjevačke provincije Bosne Srebrene zaputili su se s meštrom fra Markom Ešegovićem i domeštrom fra Franjom Vrgočem u Hercegovinu, točnije na Humac kod Ljubuškog gdje se nalazi novicijat Hercegovačke franjevačke provincije u kojem se održava prvi ovogodišnji susret hercegovačkih i bosanskih novaka.

 

Nakon dvosatne voženje na Humcu su ih dočekali i dobrodošlicu im zaželjeli hercegovački novaci fra Jure Barišić, fra Ante Jelavić, fra Robert Kavelj, fra Robert Pejičić, fra Jozo Hrkać i fra Vinko Šarac na čelu s meštrom fra Slavko Soldo. Poslije okrepe u prostorijama novicijata zajedno su pošli razgledati samostan. Najprije su posjetili galeriju umjetničkih slika i kipova pod nazivom „Majka“ u kojoj su izložena djela bosanskohercegovačkih i hrvatskih umjetnika. Zatim su razgledali staru crkvu koja potječe još iz vremena turske vladavine u ovim krajevima i novu crkvu izgrađenu u modernom stilu. Obje crkve posvećene su svetom Anti Padovanskom. Nakon toga razgledali su arheološki muzej smješten u podrumu samostana. Muzej obiluje arheološkim predmetima iz rimskog doba a svakako je od njih najvažnija Humačka ploča koja po svojoj vrijednosti stoji uz bok Bašćanskoj ploči.

 

Poslije upoznavanja s humačkim samostanom novaci i meštri izmolili su u novicijatskoj kapeli službu čitanja nakon koje su se susreli s ostalim fratrima humačkog samostana u blagovaonici na ručku gdje ih je pozdravio i dobrodošlicu im zaželio humački gvardijan fra Velimir Mandić.

 

Iza ručka uslijedio je sportsko-rekreativni dio susreta koji su novaci rado iskoristili i zabavili se odigravši dvije nogometne utakmice. Nakon nogometa osvježili su se u prostorijama novicijata. To je ujedno bio i kraj ovog jednodnevnog susreta. Novaci su se rastali do sljedećeg susreta, a to je osmodnevno hodočašće u Asiz na proljeće.