Livno, 26. rujna 2011.

 

Stoljeća hrvatske književnosti


U Pastoralnom centru župe Livno potpredsjednici Matice hrvatske u povodu Dana općine govorili o matici i njenoj aktualnoj ediciji

 

 

 

U ponedjeljak, 26. rujna 2011. godine, u Pastoralnom centru župe Livno potpredsjednici Matice hrvatske gosp. Stjepan Sučić i akademici dr. Ante Stamać i dr. Stjepan Damjanović, održali su zanimljiva predavanja u kojima su govorili o samom radu Matice hrvatske, uspoređivali su djelovanje matice u povijesti i danas, te su pokazali od kolike je važnosti i značaja hrvatskom narodu. U svojim govorima posebno su se osvrćali na ediciju „Stoljeća hrvatske književnosti“ koja svojom monumentalnošću plijeni pozornost javnosti.

 

Ovom događaju koji je od velike važnosti za livanjski kraj pa i šire, prisustvovali su načelnik općine Livno Luka Čelan, predsjednik općinskog vijeća Nijaz Golub, zastupnik u parlamentu BiH Mato Franjičević, predsjednik HDZ-a Livno Boris Barun, gvardijan livanjskog samostana na Gorici fra Anđelko Barun s ostalim fratrima i novacima, te mnogi drugi. U sklopu predavanja učenice glazbene škole „Franjo S. Vilhar“ izvele su tri glazbene točke. Sve njih u uvodnom slovu pozdravio je predsjednik ogranka Matice hrvatske - Livno gosp. Anto Mišković te pozvao gosp. Stjepana Damjanovića da započne svoje predavanje.

 

Na početku predavanja dr. Damjanović je rekao nešto o matici u sadašnje vrijeme. Usporedio je njezino djelovanje u povijesti i danas, te je upozorio na suvremenu problematiku matice. Postavio je pitanje: „Treba li se Matica hrvatska miješati u politiku“? Rekao je da je Matica hrvatska dala svoje mišljenje o slučaju Tihomira Purde, zatim da je reagirala na presudu hrvatskim generalima, no i naglasio da je cilj matice biti intelektualno radoznaliji i nacionalno svijesniji.

 

U drugom predavanju gosp. Stjepan Sučić je spomenuo Janka Draškovića koji je utemeljitelj Matice hrvatske. Zatim se osvrnuo i upozorio na izobrazbu hrvatske mladeži u kojoj leži budućnost hrvatske domovine i naroda. Na koncu je zaključio predavanje riječima: “Budimo ljudi, budimo ljudi knjige“.

 

Na posljetku je dr. Ante Stamać (dobitnik ovogodišnje nagrade A. B. Šimića) govorio o ulozi  uredništva matice koja ima veliku odgovornost i važan zadatak. Naglasio je da je baščanska ploča od velike vrijednosti za hrvatsku književnost te naizust izrecitirao tekst s ploče. Rekao je da je Matica hrvatska do sada izdala 106 knjiga iz ciklusa Stoljeća hrvatske književnosti a namjerava objaviti ukupno 300. Projekt je to na kojemu će raditi više generacija. I na kraju predavanja uskliknuo je: “Nebo će i zemlja proći, ali hrvatska književnost neće proći“!