Međuprovincijski susret novaka

Nazarje, 22. - 25. rujna 2011.

 

U Sloveniji su se susreli novaci

Južnoslavenske konferencije

 

 

Piše: Fra Mario Dadić 

 


S okučanskim župnikom fra Damirom u obilasku župne crkve
S okučanskim župnikom fra Damirom u obilasku župne crkve

Osvanuo je četvrtak, 22. rujna 2011. godine. U dogovoreno vrijeme – mi, livanjski novaci – s meštrom fra Markom krenuli smo toga maglovitog jutra nakon svete mise i doručka u Sloveniju na međuprovincijski susret franjevačkih novaka Južnoslavenske konferencije. Nakon kratke molitve za sretan put, i još jedne provjere dokumenata, jer nam je proći dvije državne granice, uputili smo se preko Kupresa i Bugojna, Vrbasom do Jajca i dalje do Banja Luke na granični prijelaz Gradiška. Po ulasku u Republiku Hrvatsku svratili smo u dvije slavonske župe koje opslužuju bosanski fratri: Okučane i Gornje Bogićevce. U Okučanima nas je pred župnom crkvom, jer je župna kuća malo dalje, srdačno dočekao župnik fra Damir Pavić s kojim smo obišli okučansku župnu crkvu sv. Vida. Zatim smo se s fra Damirom zaputili u Gornje Bogićevce, župu Duha Svetoga. I ovdje smo doživjeli jedno srdačno i bratsko primanje. Župnik fra Ilija Stipić prvo nas je počastio bogatim ručkom, a poslije poveo na razgledavanje župne crkve. Zahvalivši župnicima fra Iliji i fra Damiru okrijepljeni i odmoreni nastavili smo putovanje dalje. Vozeći se autocestom preko Zagreba i Ljubljane do Nazarja, slovenskog gradića na sjeveroistoku zemlje, uživali smo u prelijepim krajolicima.

"Svaka ptica svome jatu leti". Bosanski i hercegovački novaci u Nazarju su se susreli prvi put nakon oblačenja, a četiri su godine proveli zajedno u sjemeništu u Visokom.
"Svaka ptica svome jatu leti". Bosanski i hercegovački novaci u Nazarju su se susreli prvi put nakon oblačenja, a četiri su godine proveli zajedno u sjemeništu u Visokom.
Večernja rekreacija
Večernja rekreacija

U Nazarje smo stigli u 18.30 sati nakon dugog i napornog puta. Pridružili smo se ostaloj braći na večernjoj molitvi koju su već slavili u kapelici sestara klarisa. Onako lijepom pjevanju i molitvi, kako su to učinile sestre klarise, ne može se čovjek ni danas oteti dojmu. Nakon molitve dobrodošlicu su nam zaželjeli fra Zdravko Jakop meštar novaka i domaćin susreta, te njegov pomoćnik fra Bogdan Knavs koji je ujedno i gvardijan samostana na Svetoj Gori u kojem je kuća slovenskog novicijata. Ovu, prvu večer, proveli smo u neformalnom druženju i upoznavanju uz zakusku i osvježavajuće piće kao i u igranju različitih društvenih igara. Bilo je lijepo vidjeti braću iz Novicijata Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM (Humac), Novicijata Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda (Trsat), Novicijata Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (Visovac), Novicijata Franjevačke provincije Bosne Srebrene (Livno- Gorica) i domaćine - Novicijat franjevačke provincije sv. Križa (Frančiškanski novicijat Frančiškanske province sv. Križa (Sveta Gora). Svega trideset novaka i sedam meštara i domeštara.

Na Bledskom jezeru
Na Bledskom jezeru

Drugoga dana susreta, u petak 23. rujna, rano ujutro nakon jutarnje molitve i doručka pod vodstvom prošlogodišnjeg slovenskog bogoslova fra Boštijana Horvata krenuli smo na jednodnevnu ekskurziju upoznavanja Slovenije. Prvo odredište bilo je Bohinjsko jezero koje je površinom najveće slovensko stalno jezero. Tu smo najprije posjetili crkvicu sv. Ivana Krstitelja koja spada u slovenske spomenike kulture. Sljedeće odredište bio je gradić Bled s nadaleko poznatim Bledskim jezerom koje privlači mnoge turiste kroz cijelu godinu. Ukrcali smo se u dva drvena čamca na vesla, koji su takvi ne samo radi turističke atrakcije, nego i zbog zaštite okoliša, te zaplovili prema otočiću sa crkvom Marije Kraljice čija je specifičnost zvono želja. Naime, legenda kaže da će se onome tko zaželi želju i povuče zvono tri puta na čast Blažene Djevice Marije želja i ostvariti. Vrativši se na kopno domaćini su nas odveli u slastičarnu Šamon gdje smo kušali bledsku kremšnitu.

Na kremšniti u slastičarnoj "Šamon"
Na kremšniti u slastičarnoj "Šamon"
Marijansko svetište Brezje
Marijansko svetište Brezje

Nakon predaha napustili smo Bled i krenuli prema Brezju. Brezje je slovensko narodno marijansko svetište koje poslužuju franjevci. Upoznali smo se s bazilikom posvećenom Mariji Pomoćnici pored koje je jedan vanjski oltar koji služi za održavanje svetih misa na otvorenom, kad se skupi više tisuća vjernika, a kako nam rekoše domaćini, preko ljeta je tako svake nedjelje. Veliki hodočanik i štovatelj Blažene Djevice Marije blagopokojni papa Ivan Pavao II. također je hodočastio u baziliku 17. svibnja 1996. godine. A mi smo u bazilici najprije izmolili srednji čas sa službom čitanja, zatim slavili svetu misu koju je u koncelebraciji s meštrima predslavio fra Bogdan Knavs kojemu je ovo i rodna župa. Nakon duhovne i tjelesne okrepe sa samostanskom zajednicom posjetili smo prekrasni muzej jaslica koji se nalazi u sklopu svetišta.

Pogled na Ljubljanu
Pogled na Ljubljanu

Sljedeće odredište bio nam je slovenski glavni grad Ljubljana u kojoj smo najprije posjetili župu sv. Franje Asiškog u Šiški. Posebno smo ostali zadivljeni župnom crkvom koje je arhitekt bio Slovenac Joža Plečnik, autor i naše monumentalne crkve sv. Ante u Beogradu. Potom smo otišli do Viča i župe sv. Ante gdje smo posjetili i razgledali samostan u sklopu kojega se nalaze pastoralni centar i franjevačka postulatura.

 

Napustivši Vič otišli smo na posebnu vožnju. Naime, žičarom smo se popeli na stari grad i vidikovac s kojega se pruža prekrasan pogled na Ljubljanu. Kad smo se nagledali te ljepote, već pomalo iscrpljeni, uputili smo se pješice do teološkog fakulteta i Tromostovja. Tromostovje je središnji samostan slovenske franjevačke provincije u sklopu kojega se nalaze provincijalat i klerikat. Tu smo večerali i nakon večere obišli prekrasnu crkvu Navještenja Gospodinova. Naravno, kao i svagdje dosad, domaćini su nam ispričali i kratku povijest franjevačke prisutnosti u mjestu.

Trećega dana, subota, nakon jutarnje molitve i doručka svaki se novicijatu ukratko predstavio kroz glazbeno-slikovne prikaze i popratne riječi u PowerPointu. Također je održano predstavljanje novicijatskog lista „Novicijat“ koji je ove godine priredio i tiskao novicijat slovenske franjevačke provincije.

Crkva u Nazarju
Crkva u Nazarju

Oko 10 sati zaputili smo se autobusom u Velenje u kojem smo posjetili moderno uređeni muzej rudarstva koji se nalazi 150 metara pod zemljom. Bio je to nezaboravan i nesvakidašnji događaj za sve nas. Muzej je naime podijeljen na dva dijela. Prvi dio je povijesni i pruža slikovit doživljaj tegobnog rada i nadljudskih napora slovenskih rudara koji su dan i noć ručno iskopavali ugalj. Drugi dio prikazuje suvremeni rudnik sa svim modernim strojevima i opremljen je simulacijama urušavanja i miniranja. Budući da je naš meštar fra Marko imao čast pokrenuti simulaciju miniranja na izlasku iz muzeja od stručnog vodiča i imenjaka Marka dobio je komad ugljena star stotinu milijuna godina. Poslije ovog nezaboravnog iskustva, na povratku u Nazarje, posjetili smo moderno građenu dijecezansku župnu crkvu sv. Mihaela u mjestu Šoštanj te izmolili srednji čas sa službom čitanja.

Detalj s međuprovincijskog malonogometnog turnira
Detalj s međuprovincijskog malonogometnog turnira

Po povratku u Nazarje nakon ručka i kratkog odmora fra Bogdan nas je odveo do obližnjeg nogometnog igrališta. Tu smo odigrali kratki nogometni turnir. Svaki novicijat je imao ekipu, a našem se novicijatu kao pojačanje pridružio fra Bogdan. Prvo mjesto na turniru osvojili su novaci s Trsata, drugi smo bili mi, treći su bili novaci s Humca i četvrti novaci s Visovca. Poslije večere fra Bogdan je svakome novicijatu „svečano“ za uspomenu na turnir poklonio stakleni pokal.

U svetogorskom muzeju
U svetogorskom muzeju

Četvrtoga dana susreta nakon molitve i doručka krenuli smo svojim kombijima i automobilima prema Svetoj Gori. U sklopu samostana na Svetoj Gori nalazi se marijansko svetište i novicijat. Obilazeći ovih dana slovenske crkve i svetišta, primjetili smo da su Slovenci veliki štovatelji Blažene Djevice Marije. Tu smo obišli samostanski muzej te potom imali svetu misu koju je predslavio provincijal slovenske franjevačke provincije sv. Križa mnogopoštovani fra Stane Zore. Nakon mise u crkvi smo snimili zajedničku fotografiju s provincijalom – za uspomenu na prekrasne trenutke provedene u Sloveniji. Poslije kratkog predaha u samostanu smo imali svečani ručak koji je ujedno označio i kraj susreta. A pri koncu ručka, prije nego smo se razišli, fra Bogdan je svakom sudioniku susreta darovao majicu s njegovim imenom i slikom svetogorskog samostana. Majica će nam zaista biti lijepa uspomena koja će nas još dugo podsjećati na prekrasno organiziran susret i boravak među braćom Slovencima.

Zajednička fotografija za uspomenu na susret: novaci Južnoslavenske konferencije s odgojiteljima i slovenskim provincijalom
Zajednička fotografija za uspomenu na susret: novaci Južnoslavenske konferencije s odgojiteljima i slovenskim provincijalom

Na povratku iz Slovenije, u kasnim večernjim satima, navratili smo u župni ured u Podmilačju gdje su nas večerom i sokom počastili župnik fra Zoran Mandić i župni vikar fra Vinko Jelušić. Nakon večere i ugodnog razgovora pozdravili smo se i s njima te krenuli put Livna, već pomalo umorni, ali puni dojmova koje ćemo još dugo prepričavati.