PRVI PRIVREMENI ZAVJETI

 

Siromaštvo, poslušnost, čistoća

 

Provincija Bosna Srebrene dobila novih osam bogoslova

 

Na XIV. nedjelju kroz godinu, 3. srpnja 2011.godine, u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu osmorica novaka su, nakon uspješno provedene godine novicijata, položili prve privremene zavjete u ruke mnp. oca provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana. Svečano euharistijsko slavlje i obred zavjetovanja predvodio je provincijal fra Lovro, u asistenciji fra Marka Ešegovića, meštra novaka, fra Marinka Pejića, meštra bogoslova i goričkog gvardijana fra Anđelka Baruna. U koncelebraciji su bili i fra Ilija Božić, sutješki gvardijan te još desetek svećenika iz samostana i livanjskih župa.

 

Na početku misnog slavlja gvardijan fra Anđelko je zaželio dobrodošlicu svima na misu zavjetovanja, posebice roditeljima i rodbini zavjetovanika te novacima zahvalio na godini dana provedenih s goričkom samostanskom zajednicom i zaželio im obilje Božjeg blagoslova i uspjeha u njihovom daljnjem redovničkom životu.

 

Budući da je na ovu nedjelju bio blagdan sv. Tome, apostola, provincijal se u prigodnoj propovijedi osvrnuo na njegov i živote sv. Franje i sv. Klare, koji su najbolji Kristovi nasljedovatelji. Novozavjetovanicima ih je preporučio kao uzore, a roditelje i rodbinu potakao da se još više i gorljivije mole za njih kako bi uspjeli na svome putu.

 

Poslije sv. mise, koju je pjesmom uzveličao udruženi gorički i livanjski župni zbor pod vodstvom sestre Julijane Djaković i novaka fra Emanuela Josića, druženje je nastavljeno na ručku u samostanskoj blagovaonici. Ovdje su govore održali otac provincijal, gorički gvardijan i novački dekan fra Matija Miletić koji je na današnjem danu zahvalio provincijalu, samostanskoj zajednici, odgojiteljima, župnicima koji su ih ugostili u svojim župama te roditeljima kojima je i dalje preporučio u njihove molitve sebe i ostalu braću novozavjetovanike.

 

Novaci i župe iz kojih dolaze:

Fra Goran Barešić, Vitez

Fra Petar Ramljak, Vitez

Fra Emanuel Josić, Šikara

Fra Matija Miletić, Bugojno

Fra Jure Šekerija, Uskoplje

Fra Andrija Arežina, Uskoplje

Fra Darijo Džigumović, Dubrave

Fra Želimir Gogić, Vijaka