PRVA SV. PRIČEST U ČUKLIĆU

 

U župi Čuklić Prvu svetu pričest primilo deset prvopričesnika

 

Na šestu uskrsnu nedjelju, 29. svibnja 2011. godine, u župi Čuklić nedaleko od Livna sakrament Euharistije ili Svete pričesti primilo je po pet djevojčica i dječaka. Euharistijsko slavlje u pola jedanaest započelo je procesijom u kojoj su ministranti, svećenici i prvopričesnici držeći svijeće ušli u crkvu. Pošto je predvoditelj župni vikar fra Ćiril Lovrić, u koncelebraciji župnika fra Tvrtka Vrdoljaka, započeo misno slavlje prvopričesnike i nazočne recitacijom je pozdravio jedan prošlogodišnji prvopričesnik.

 

Misna čitanja pročitali su roditelji prvopričesnika, a Evanđelje je navijestio župnik fra Tvrtko. Zatim je uslijedila prigodna propovijed fra Ćirila upućena najprije slavljenicima. Govorio je o hostiji i vinu koji za vrijeme pretvorbe na sv. misi postaju tijelo i krv našega Gospodina Isusa Krista, kojeg vjernici onda blaguju, a to danas prvi put čine i oni. Zatim je ispričao priču o svećeniku koji je posumnjao u pretvorbu na sv. misi i o djevojčici koja je novac namijenjen za njenu prvu pričest poslala Majci Tereziji da u svojoj misiji može opremiti jednog prvopričesnika.

 

Za vrijeme molitve vjernika svaki je prvopričesnik pročitao po jedan zaziv. Prije podjele, a zatim i nakon podjele sakramenta dvije prvopričesnice su izrecitirale prigodne recitacije, prva poziv Isusa u njihova srca, a druga zahvala što su Ga primili.

 

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio svima koji su na bilo koji način uzveličali misno slavlje, a nakon toga prvopričesnici su svojim roditeljima otpjevali pjesmu zahvalnicu.