PRIMANJE I OBNOVA OBEĆANJA

 

Vi ste svjetlost svijeta

 

Obavljeno primanje novih framaša i obnova obećanja u Frami župâ Livno i Ljubunčić. Gosti sjemeništarci iz Visokog i framaši iz župâ Busovača, Bugojno i Jajce

 

Na prvu korizmenu nedjelju, 13. ožujka 2011. godine, u samostanskoj crkvi na Gorici u Livnu pod večernjom sv. misom, koje je nakana bila za duhovna zvanja, obavljen je obred primanja novih članova u Framu i obnova obećanja članova koji su već u Frami. U obredu su sudjelovali Frame župâ Livno i Ljubunčić.

 

Na početku misnog slavlja, kojeg je predvodio definitor franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mato Topić, framaši su u paru ušli u crkvu i stavivši papirić sa svojim imenima na ploču ispred oltara otišli u klupe. Osim definitora fra Mate u koncelebraciji su bili fra Anđelko Barun, gvardijan goričkog samostana, fra Stjepan Lovrić, prefekt sjemeništaraca u Visokom, fra Ivan Kasalo, livanjski župni vikar i voditelj Frame - Livno, fra Marinko Baotić, drugi župni vikar u Livnu, fra Ćiro Lovrić, župni vikar u Čukliću, fra Zoran Tadić, župnik u Biloj, fra Marko Stjepanović, župni vikar u Busovači i fra Ivica Baketarić, župni vikar u Bugojnu. U propovijedi fra Mato se osvrnuo na tekst iz Evanđelja koji govori o Isusovim kušnjama u pustinji. Usporedio ih je sa kušnjama koje danas dolaze mladim ljudima te poručio framašima da svoj identitet moraju isticati u svakoj kušnji i svim (ne)prilikama u kojima se nađu.

 

Poslije vjerovanja slijedila je ispovijedi vjere, a nakon toga je obavljen obred primanja i obnove obećanja. Predsjednici Framâ Livno i Ljubunčić najprije su prozvali svakoga pojedinačno, nakon čega su novi članovi pročitali tekst za primanje u Framu, a ostali tekst obećanja. Pošto je fra Mato primio nove članove i obećanja uslijedio je prinos darova livanjske Frame. Svaka sekcija – likovna, sportska, liturgijska, glazbena, ekološka, karitativna, dramska i novinarska – prinijela je svoj dar pročitavši uz to prigodan tekst.

 

Gosti ovom događaju bili su članovi Frame Busovača, Bugojno i Jajce sa svojim voditeljima. Osim njih tu su bili i sjemeništarci iz Visokog koji su zvukom tamburica pjesmom uzveličali misno slavlje na čelu s prefektom fra Stjepanom.

 

Na kraju sv. mise fra Ivan Kasalo je zahvalio svima koji su prisustvovali događaju a u ime svojih framaša fra Mati i fra Stjepanu darovao livanjski sir te sve pozvao na zakusku i zajedničko druženje u dvoranu pastoralnog centra u Livnu. Nakon toga fra Mato je novim framašima stavio franjevački križ – tau oko vrata kao znak ulaska u Framu, a oni koji su obnovili obećanja dobili su narukvicu. Prije završetka svega fra Stjepan je ukratko predstavio rad sjemeništa i gimnazije danas i kroz povijest, nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.