Gorica-Livno, 28. listopada 2011.

 

Stalni arheološki postav na Gorici


Na Gorici je otvoren stalni arheološki postav

Franjevačkog muzeja i galerije

 

U petak, 28. listopada 2011. upriličeno je otvorenje stalnog arheološkog postava u prostorijama Franjevačkog muzeja i galerije Gorica. Osim arheološkog tu je i likovni postav za koji su zaslužni likovni umjetnici Marko Rogošić i Miran Palčok. Izložba prezentira kulturno povijesni kontinuitet Livna i šire okolice od prapovijesnih razdoblja do kasnoga srednjega vijeka. Otvorenje je započelo glazbenom točkom vrhunskih livanjskih gitarista Miše Bartulice i Lade Džaje.

 

Nakon glazbenog uvoda voditeljica programa pozdravila je posjetitelje među ostalima i predstavnike brojnih muzeja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske zatim općinskih, županijskih i federalnih vlasti, profesora Anđelka Zeleniku, širokobriješke franjevce i naravno domaćine livanjske franjevce na čelu s gvardijanom fra Anđelkom Barunom. Zatim je napravila kratak osvrt na povijest nastanka muzeja na Gorici te pozvala ravnatelja muzeja Josipa Gelu da se obrati posjetiteljima.

 

Josip je zahvalio svim djelatnicima muzeja na trudu i požrtvovnosti te svima onima koji su dosada podržavali i poticali rad muzeja. Posebnu zahvalu uputio je muzejskoj savjetnici i arheologinji Mariji Marić Baković koja je ujedno i autorica koncepcije postava. Također je zahvalio Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Ministarstvu civilnih poslova BiH te pokojnome fra Jakovu Kuprešaninu koji su muzeju pružili financijsku potporu te tako omogućili realizaciju stalnog arheološkog postava. „Nadam se da će večerašnje otvorenje arheološkog postava biti od velikog značaja za kulturu Bosne i Hercegovine“ rekao je Josip te na koncu dodao „Posebno smo sretni da smo uspjeli ovaj projekt na kojemu radimo već nekoliko godina privesti kraju.“

 

Poslije još jedne glazbene točke posjetiteljima se obratila i Marija Marić Baković te je najprije zahvalila kolegama i suradnicima koji su joj pomogli u ostvarenju stalnog postava i u iskapanju i prikupljanju izložaka. Ona se ukratko osvrnula na povijest Livna i okolice te među mnoštvom izloženih predmeta izdvojila najstariji vuneni plašt u Europi star oko 3680 godina.

 

Na koncu čast otvorenja izložbe pripala je najzaslužnijemu za postojanje muzeja – fra Boni Vrdoljaku, koji je svojim entuzijazmom i osobitom ljubavlju prema povijesti učinio veliko djelo za livanjski kraj. Fra Bono je u svome govoru u duhu franjevačke skromnosti bio škrt na riječima. Međutim nije zaboravio zahvaliti goričkim gvardijanima, posebno sadašnjem gvardijanu fra Anđelku, na punoj podršci svim njegovim pothvatima. Naposljetku je proglasio otvorenom stalnu arheološku postavku kojoj su prethodile godine rada i truda i koja čini tek dio kulturnog blaga Franjevačkog muzeja i galerije na Gorici.

 

Nakon otvaranja posjetitelji su razgledali bogatu arheološku zbirku, a nije izostala ni zahvala sponzorima koji su za sve uzvanike financirali domjenak i zakusku.