KULTURNO-VJERSKI DANI

 

Naša Gorica

 

U tri dana kulturno-vjerskim programom na Gorici

obilježena manifestacija „Naša Gorica“

 

Uoči svog patrona, odnosno svetkovine apostola sv. Petra i Pavla, Franjevački samostan na Gorici u suradnji sa Franjevačkim muzejom i galerijom (FMGG) drugu godinu za redom organizira manifestaciju kulturno-vjerski dani „Naša Gorica“. Ove godine manifestacija je trajala od 27. do 29. lipnja 2011. godine. Program prve dvije večeri održavao se u dvorani novoizgrađenog muzeja na Gorica, a treći dan, kao središnji događaj, služena je sv. misa u samostanskoj crkvi.

 

Program prve, kao i druge, večeri predvodio je fra Marijan Karaula, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Poslije njegovog uvoda nazočne je pozdravio i o ovogodišnjoj manifestaciji govorio gorički gvardijan fra Anđelko Barun. Poslije toga fra Marijan je govorio o gastarbajterskom radu Livnjaka u stranim zemljama. U skladu s tom temom prikazan je dokumentarni film Ratka Orozovića „Čizme br. 46“ koji govori o jednom gastarbajteru Livnjaku, a odmah iza tog filma prikazan je film „Moja kuća ispod mosta putujuća“ istoga redatelja. Prije prikaza filmova nazočnima se s nekoliko riječi obratio redatelj Ratko. Drugi dio večeri bio je posvećen predstavljanju „Turističke monografije franjevačkog samostana Gorica“ o kojoj je govorio također fra Marijan.

 

Druga večer manifestacije bila je posvećena utemeljitelju bosanskohercegovačke narodne književnosti, franjevcu fra Matiji Divkoviću jer je ove godine 400. obljetnica tiskanje njegove prve knjige „Nauk krstjanski“. O njemu, njegovom pisanju i djelima posjetitelji su mnogo toga mogli saznati ovu večer iz fra Anđelkovog predavanja. Novak fra Goran Barešić pročitao je tekst posvete koju je fra Matija napisao u „Nauku krstjanskom“, a Dinko Periša, ravnatelj gimnazije u Livnu, izrecitirao je pjesmu o fra Matiji Divkoviću. Nakon govora o fra Matiji FMGG je priredio izložbu njegovih djela i literature pisane o njemu, koju je kratkim govorom otvorio ravnatelj muzeja gosp. Josip Gelo. Osim govora bilo je i glazbenih točaka pa su kroz dvije večeri prigodnim skladbama nastupili vokalni sastav „Fratres et sorores“ te solisti novak fra Emanuel Josić i Kristina Krželj.