MISA ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

 

Jedinstva nema bez metanoje

 

U župi Livno u prisustvu službenika Pravoslavne crkve proslavljena je večernja sv. misa za jedinstvo kršćana koju je predvodio gorički gvardijan fra Anđelko Barun


Već se dulje vrijeme u Crkvi obilježava svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana kad smo svi pozvani moliti za pomirenje i jedinstvo svih kršćana. Ova želja datira još iz rane Crkve, a ujedno je Isusova molitva zapisana kod Ivana apostola i evanđelista: „Sveti Oče, čuvaj u svom imenu on koje si mi dao, da budu jedno kao i mi!“ (Iv 17, 11).

 

Ove godine molitvena osmina započela je 18. siječnja, a završava 25. siječnja. U livanjskom kraju godinama se već organiziraju zajednički dijalozi i zajednička molitve, jednom u katoličkoj, drugi put u pravoslavnoj župnoj crkvi. Tako je ovaj put 22. siječnja u župnoj crkvi Svih svetih u Livnu u prisustvu livanjskog paroha Željka Đurice i đakona iz Glamoča Srđana Belenzada, proslavljena večernja sv. misa na nakanu jedinstva. Euharistijsko slavlje je predvodio gorički gvardijan fra Anđelko Barun, a u koncelebraciji su bili župnik fra Marko Jukić, župni kapelan fra Marinko Baotić i đakon fra Branimir Mlakić. Misi je prisustvovao priličan broj vjernika, a članovi župnog zbora pod vodstvom s. Julijane Djaković pjesmom su uzveličali misno slavlje.

 

U propovijedi fra Anđelko je osobito naglasio prolaženje kroz metanoju – promjenu života – bez čega ne možemo govoriti o jedinstvu. Istinska metanoja prvi je i najvažniji korak koji će nas voditi k duhovnom jedinstvu. Metanoja zahtijeva, prije svega, pokajanje u poniznosti. Svaka bi Crkva morala ići kroz neprekidno pokajanje i prionuti uz Krista, pridružujući mu se u Njegovoj ljubavi prema svakom čovjeku. Tim činom poniznosti pogreške Crkve, prošle i sadašnje, bit će očišćene i jedinstvo će se ostvariti.

 

Na kraju svete mise pročitana je molitva za jedinstvo koju su ove godine sastavili kršćani iz Jeruzalema.

 

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.