Ljubunčić, 8. rujna 2011.

 

Proslavljen patron župe


Svečanu misu predvodio je fra Anđelko Domazet

 

U četvrtak, 8. rujna 2011. godine svečano je proslavljen patron župe Ljubunčić, rođenje Blažene Djevice Marije u narodu poznato i kao Mala Gospa, kojemu je prethodila trodnevna priprava. Misu, klanjanje i duhovnu obnovu kroz trodnevnicu, kao i na sam dan, predvodio je fra Anđelko Domazet profesor na KBF-u u Splitu. Na početku svečanog središnjeg misnog slavlja, župnik fra Ivan Lovrić je pozdravio vjernike koji su došli u velikom broju, jer u Ljubunčić ovoga dana hodočaste Maloj Gospi ne samo mještani, nego i vjernici livanjskog okružja. Uz fra Ivana i fra Anđelka koncelebriralo je još osam svećenika.

 

Fra Anđelko se u propovjedi osvrnuo na veliki problem suvremenih vjernika, a to je zaokupljenost materijalnim. Usporedio je materijalno siromaštvo s duhovnim siromaštvom te definirao duhovno siromaštvo i upozorio na njegovu opasnost. Također je pozvao vjernike da preispitaju svoj život, odupru se materijalizmu te uspostave ravnotežu između materijalnog i duhovnog kako bi se moglo iskorijeniti duhovno siromaštvo.

 

Na koncu sv. mise župnik fra Ivan je svojim župljanima čestitao patron župe. Također je zahvalio fra Anđelku, svećenicima koji su ovih dana pomogli ispovijedati, pjevačkom župnom zboru, framašima, ministrantima i svima koji su pomogli oko pripreme za patron. Posebno je zahvalio onima koji su se uključili u obnovu doma sv. Ante. Naime, Fra Ivan se silno potrudio te je do patrona župe uspio obnoviti i urediti dom sv. Ante kojeg ukrašava veliki reljef na zidu s likom sv. Ante koji drži maloga Isusa u rukama. Nakon mise župnik je sve svećenike i časne sestre pozvao na ručak u dom sv. Ante.

 

Na večernjoj misi, koju je također predvodio fra Anđelko, bio je blagoslov školaraca, ruksaka i školskog pribora. Svoj doprinos misnom slavlju dali su sviranjem i pjevanjem novaci franjevačke provincije Bosne Srebrene s Gorice iz Livna kojima je ovo bio ujedno i prvi javni nastup.