KRIZMA U VIDOŠIMA

 

Više smo kršćani što smo više misionari

 

U župi Vidoši biskup Marko Semren krizmao 104 krizmanika

 

Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu sakramenata kršćanske inicijacije. Po nauku Katoličke crkve, krizmanik prima na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao. Da bi se jasnije označio dar Duha Svetoga, uz polaganje ruku dodano je i mazanje mirisnim uljem (krizmom). Primanjem ovog sakramenta vjernik postaje punopravni član Crkve.

 

Zadnjeg dana u mjesecu, 30. travnja 2011., u župi Vidoši sakrament Svete potvrde podijelio je pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren, kojemu je ovo prvo krizmanje u službi biskupa. Euharistijsko slavlje započelo je procesijom u kojoj su bili ministranti, svećenici, biskup Marko, dvojica bogoslova i jedan novak. Prilazeći oltaru biskup je dijelio svoj biskupski blagoslov. Pošto su se sudionici procesije smjestili na svoja mjesta slijedio je pozdrav biskupu dvoje krizmanika, a nakon njih župnikov pozdrav, nakon čega je biskup započeo misno slavlje. Uz biskupa Marka u koncelebraciji su bili vidoški župnik fra Pere Kuliš, fra Tvrtko Vrdoljak, župnik u Čukliću, fra Jure Papić, župnik u Podhumu te fra Miroslav Ištuk, vikar i ekonom goričkog samostana.

 

Nakon misnih čitanja i Evanđelja župnik je, predstavivši krizmanike, zamolio biskupa da im podijeli sakrament potvrde. Zatim je slijedila homilija u kojoj je biskup govorio o nevjernim učenicima koji kada ih Uskrsli prekorava jednom zauvijek izlaze iz svoje nevjere te odlaze naviještati Radosnu vijest. To je zadaća i današnjeg kršćanina. Više smo kršćani što smo više misionari. U drugom dijelu homilije biskup se osvrnuo na ljudsku savjest.

 

Poslije homilije krizmanici su obnovili svoja krsna obećanja, zatim je biskup izmolivši posvetnu molitvu najprije mladićima, zatim djevojkama podijelio sakrament Svete potvrde. Prigodom prinosa darova krizmanici su prinijeli livanjski sir, rekete te kruh i vino pročitavši uz to prigodan tekst.

 

Na kraju euharistijskog slavlja župnik fra Pere je zahvalio biskupu, okolnim župnicima, bogoslovima, novacima, krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.