KRIZMA U ŽUPI PODHUM

 

Ovo je sin moj ljubljeni, slušajte ga

 

U župi Podhum sakrament Svete potvrde primilo 76 krizmanika

 

Na šestu vazmenu nedjelju, 29. svibnja 2011. godine, u župi svetog Ivana Krstitelja u Podhumu, biskup mons. dr. Franjo Komarica podijelio je sakrament Svete potvrde 76 krizmanika, 39 mladića te 37 djevojaka. Dan prije je ispitao krizmanike i njihove kumove da se uvjeri o njihovom znanju o katoličkoj vjeri.

 

Prije početka misnog slavlja biskup je u procesiji, u kojoj su bili ministranti, novaci, bogoslov i svećenici, svečano ušao u crkvu. Gotovo svi krizmanici su bili obučeni u livanjsku narodnu nošnju što je biskupa na poseban način obradovalo.

 

Svečano misno slavlje započelo je u 11 sati. U koncelebraciji s ocem biskupom bili su podhumski župnik i đakon fra Jure Papić i Josip Mihael Matijanić, te samostanski vikar s Gorice fra Miroslav Ištuk. Pod svetom misom pjevao je mješoviti župni zbor kojim upravlja sestra Gizela Dolić uz dirigiranje novaka fra Emanuela Josića. Na početku misnog slavlja župnik je zaželio dobrodošlicu biskupu. U homiliji koja je slijedila nakon župnikove zamolbe biskupu da podijeli sakrament, biskup je govorio kako su sad ti krizmanici punoljetni članovi u Crkvi. Govorio je i o duhovim zvanjima u Crkvi kojih je danas sve manje.

 

Nakon homilije i obnove krsnih obećanja, slijedila je podjela Svete potvrde. Na koncu misnog slavlja krizmanici su zahvalili biskupu na podjeli Svete potvrde i darovali mu umjetničku sliku, livanjski sir, dvije knjige o župi Podhum i CD kulturnog umjetničkog društva Kamešnica.