KRIZMA U LJUBUNČIĆU

 

U župi Ljubunčić banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica krizmao 69 krizmanika

 

Dana, 28. svibnja 2011., u župi Rođenja BDM u Ljubunčiću kraj Livna sakrament sv. potvrde podijelio je banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica za 69 krizmanika, 42 djevojke i 27 mladića. Prije početka misnog slavlja u deset sati biskupa su ispred ljubunske crkve dočekali župnik fra Ivan Lovrić, novaci koji su asistirali pod misnim slavljem, i jedan krizmanik koji je recitacijom pozdravio biskupa i uručio mu cvijeće. Pošto je biskup ušao u crkvu i pozdravio krizmanike, njihove kume i kumove, župnik fra Ivan je ispitao krizmanike i tako upoznao biskupa s njihovim poznavanjem kršćanske vjere.

 

Euharistijsko slavlje u jedanaest sati započelo je procesijom u kojoj su bili ministranti, novaci, jedan dijecezanski bogoslov, svećenici i biskup, a slaviljeno je na vanjskom Gospinom oltaru iznad crkve. Krizmanici su bili poredani na pločniku, a iza njih su bili smješteni kume i kumovi. Pošto su se sudionici procesije smjestili na svoja mjesta slijedio je župnikov pozdrav, nakon čega je biskup započeo misno slavlje. Uz biskupa Franju u koncelebraciji su bili župnik fra Ivan, župni vikar fra Zvonko Zečević, vikar i ekonom goričkog samostana fra Miroslav Ištuk i fra Bono Kovačević, župni vikar u posavskoj župi Gornja Dubica.

 

Nakon misnih čitanja i Evanđelja župnik je, predstavivši krizmanike, zamolio biskupa da im podijeli sakrament potvrde. Zatim je slijedila homilija u kojoj je biskup govorio o važnosti ovoga dana za krizmanike. Krizmanici primajući sakramenat sv. potvrde postaju punopravni članovi Kristove Crkve i time na sebe preuzimaju potpunu odgovornost za katoličku vjeru, kako u svojim obiteljima tako i u mjestu i društvu gdje budu boravili. Govorio je i o duhovnim zvanjima jer ih u livanjskom kraju najviše dolazi upravo iz ove župe. To ne smije ostati samo prošlost. Na tu nakanu moraju i oni moliti te ako sami osjete da ih Bog zove ne smiju se odupirati Božjem pozivu.

 

Poslije homilije krizmanici su obnovili svoja krsna obećanja, zatim je biskup izmolivši posvetnu molitvu podijelio Sakrament. Prigodom prinosa darova krizmanici su prinijeli križ, vino i kruh, kamen i bibliju pročitavši uz to prigodan tekst.

 

Na kraju euharistijskog slavlja krizmanice su, pročitavši tekst zahvale, biskupu uručile košaru s darovima, nakon čega je župnik fra Ivan zahvalio biskupu i svima ostalim koji su doprinijeli ostvarivanju ovog važnog događaja za ljubunsku župu.