KRIZMA U ŽUPI BILA

 

Voli Boga i bližnjega


U župi Bila sakrament Svete potvrde primilo 64 krizmanika

 

Na petu vazmenu nedjelju, 22. svibnja 2011. godine, u župi svetog Franje u Biloj, banjalučki biskup mons. dr. Franjo Komarica podijelio je sakrament potvrde 64 krizmanika, podjednako mladića i djevojaka. Biskup Komarica dan prije je ispitao krizmanike i njihove kume i kumove da se uvjeri u njihovo poznavanje katoličke vjere.

 

Prije početka misnog slavlja biskup je u procesiji, u kojoj su bili ministranti, krizmanici, novaci i svećenici, svečano ušao u crkvu. Pomolivši se ispred oltara, iznio je Presveti, blagoslovio narod te se kratko obratio nazočnima.

 

Svečano euharistijsko slavlje započelo je u 11 sati. U koncelebraciji s ocem biskupom bili su fra Zoran Tadić, župnik i fra Franjo Vrgoč, domeštar franjevačkih novaka provincije Bosne Srebrene. Pod svetom misom pjevao je mješoviti župni zbor kojim je dirigirao novak fra Emanuel Josić a na orguljama je bila časna sestra Marice Pavlović, voditeljica zbora. Nakon kratkog župnikovog nagovora, dvoje krizmanika pozdravili su biskupa i uručili mu buket cvijeća. U homiliji koja je slijedila nakon župnikove zamolbe biskupu da podijeli sakrament, biskup je govorio kako su današnjem svijetu, koji je pun preziranja Boga, potrebni vjerodostojni kršćani. Tu ulogu u svijetu bi trebali najprije pronositi današnji krizmanici.

 

Nakon homilije i obnove krsnih obećanja, slijedila je podjela Svete potvrde. Na koncu misnog slavlja krizmanici su biskupu darovali livanjski sir. Ispred crkve biskupa su s pjesmom dočekali članovi mjesnog kulturnog umjetničkog društva „Tribanj“ obučeni u narodne nošnje. Ovom prigodom su nastupili i pokazali dio kulture Hrvata livanjskog kraja.