KRIZMA U ČUKLIĆU

 

Budite čvrsti u vjeri!

 

Banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica u čuklićkoj župi krizmao 42 krizmanika

 

U subotu, 21. svibnja 2011. godine, u župi Čuklić, nedaleko od Livna, obavljen je obred primanja sakramenta sv. potvrde ili krizme. Predvoditelj svečanog misnog slavlja i podjeljitelj sakramenta bio je banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica.

 

U devet sati prijepodne krizmanici i njihovi kumovi i kume dočekali su u župnoj crkvi oca biskupa, koji je u procesiji, u kojoj su bili ministranti, novaci i svećenici, ušao u crkvu. Nakon pozdrava dviju krizmanica biskupu i poklanjanja cvijeća, čuklićki župnik fra Tvrtvo Vrdoljak govorio je o dolasku krizmanika na vjeronauk i zamolio biskupa da se uvjeri u njihovo poznavanje vjere, poslije čega je biskup to i učinio zajedno s njim i župnim vikarom fra Ćirilom Lovrićem.

 

Nakon ispita vjeronauka slijedilo je euharistijsko slavlje koje je započelo procesijom u kojoj su bili i krizmanici. Uz biskupa, župnika i župnog vikara u koncelebraciji su bili podhumski župnik fra Jure Papić i fra Alojzije Duvnjak, trećoredac u Zadru, rodom iz Čuklića. U propovijedi biskup je govorio o načinima na koje sotona napada današnje vjernike pa tako i vjernike livanjskog kraja i čuklićke župe: duhovna zvanja, obiteljska molitva i razgovori, odlazak na sv. misu itd. Posebno je upozorio krizmanike da se sad kao punopravni članovi Katoličke crkve odupiru tim napadima te da im krizma ne bude svečani oproštaj od Crkve nego poticaj da još kršćanskije žive i rade.

 

Podjela sakramenta sv. potvrde slijedila je nakon obnove krsnih obećanja, zatim je euharistijsko slavlje nastavljeno u svečanom ozračju, kojem je svojim pjevanjem najviše doprinosio župni zbor. U prinosu darova krizmanici su biskupu darovali livanjski sir i umjetničku sliku akademskog slikara Josipa Vlašića.

 

Na kraju euharistijskog slavlja župnik je zahvalio biskupu i ostalim koji su doprinijeli ostvarenju ove svečanosti. Biskup je također izrazio zadovoljstvo na lijepoj svečanosti te podijelivši svečani blagoslov završio misno slavlje.

 

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.