KRIZMA U ŽUPI LIVNO

 

Primit ćete snagu Duha Svetoga

 

U goričkoj samostanskoj crkvi na drugu vazmenu nedjelju sakrament Svete potvrde primilo 160 mladića i djevojaka

 

Na drugu vazmenu, a prvu nedjelju u mjesecu svibnju, 1. svibnja 2011. god., u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici, u Livnu, pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren podijelio je sakrament Svete potvrde 160 mladića i djevojaka župe Svih Svetih u Livnu. Dva dana prije, na provjeri znanja vidjelo se da su se pod vodstvom odgovornih vjeroučitelja i roditelja za ovaj sakrament pripremali savjesno i sustavno. Sam obred vršen je pod slavljem svete mise, koje je predvodio biskup, dok su koncelebrirali fra Anđelko Barun, gvardijan goričkog samostana, fra Marko Jukić, župnik te livanjski kapelani fra Ivan Kasalo i fra Marinko Baotić. Misu je pjevanjem popratio župni zbor pod vodstvom s. Julijane Djaković.

 

U homiliji koja je slijedila nakon župnikove zamolbe biskupu da podijeli sakrament Svete potvrde, biskup se osvrnuo na nevjernog učenika Tomu, o kojemu je govorilo nedjeljno Evanđelje. Tomin put do vlastite vjere je mukotrpan, on ne želi povjerovati površno i olako, ali koji je spreman prihvatiti vjeru sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze. On nam je primjer kako nikad nije kasno, kako čovjek koji iskreno želi vjerovati, koji uporno traži u mraku svojih poteškoća, uvijek može sresti Uskrsloga i u njega povjerovati. Posebno što je biskup poručio krizmanicima jest da moraju biti Isusovi svjedoci što i sam Isus govori učenicima i apostolima u Djelima apostolskim: „primit ćete snagu Duha Svetoga, koji će sići na vas, i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji, i sve do nakraj zemlje“.

 

Nakon homilije slijedila je podjela Svete potvrde, poslije čega je nastavljeno s euharistijskim slavljem.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.