Livno, 27. listopada 2011.

 

Humanitarna izložba fotografija


Otvorena je izložba fotografija za obnovu livanjskog

rodilišta pod geslom: „Svjetlom za život“

 

U četvrtak, 27. listopada nakon Sarajeva i u galeriji Pastoralnog centra župe Livno povodom obnove livanjskog rodilišta otvorena je humanitarna izložba umjetničkih fotografija. Šesnaest autora podijelilo je s ljubiteljima fotografije čak šezdeset i jedan prizor uglavnom pejzaža „zarobljen“ objektivom. Fotografije će biti izložene do 3. studenoga.

 

Prije samog početka izložbe ginekolog dr. Dražen Vrdoljak održao je uvodni govor te pozdravio fra Marijana Karaulu i pozvao ga da otvori izložbu. Fra Marijan koji je i sȃm autor velikog broja fotografija obratio se posjetiteljima kratkim govorom prezentiravši izložbu. Između ostaloga predstavio je autore te posebno istaknuo plemenitu svrhu izložbe. Posebno je istaknuo dva umjetnika fotografije, Marija Iličića i Milutina Stojčevića. A zahvalu je uputio i fotografu iz Livna Mariju Periši koji je animirao hrvatske fotografe da sudjeluju na ovoj izložbi. Također je zahvalio veleposlaniku Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tončiju Staničiću koji sa svoje tri fotografije sudjeluje na izložbi kako u Sarajevu tako i u Livnu.

 

„Riječ fotografija dolazi od grčkih riječi fos što znači svjetlo i grafei što znači pisati pa onda fotografija znači pisanje svjetlom“ rekao je fra Marijan kako bi objasnio značenje naslova izložbe. „S osobitom radošću i zadovoljstvom proglašavam ovu izložbu otvorenom“ bile su riječi kojima je završio govor i pozvao posjetitelje da razgledaju zaista predivne fotografije.

 

Otvorenju izložbe, među ostalima, prisustvovali su i čelnici općine Livno, načelnik Luka Čelan i predsjednik općinskog vijeća Nijaz Golub.