FRAMINA PREDSTAVA

 

Izgubljeni sin

 

Livanjski framaši izveli predstavu „Izgubljeni sin“

 

U dvorani Narodnog sveučilišta u Livna skupina amaterskih glumaca livanjske franjevačke mladeži 21. svibnja 2011. godine izvela je predstavu pod nazivom „Izgubljeni sin“. Prije predstave, kojoj je nazočio i banjolučki biskup mons. dr. Franjo Komarica, prisutne je pozdravio Dinko Periša, direktor livanjske gimanzije te zamolio da ne zamjere na mogućim pogreškama jer su svi novi glumci.

 

Predstava se temelji na biblijskoj prispodobi o izgubljenom i nađenom sinu koji uzima svoju polovicu imanja, odlazi od očinske kuće i kad sve blago izgubi u raskošnosti grada zapošljava se kod nekog gospodara čuvati svinje. Nakon nekog vremena zaželio se nasititi rogačima što su ih svinje jele, no nitko mu ih nije davao. Tada odluči vratiti se svome ocu i biti jedan od njegovih slugu. Ovaj vidjevši ga izdaleka, silno se obraduje, obuče ga u najljepše haljine i pripremi svečanu gozbu da proslave što se vratio sin kojeg bijaše izgubio. Drugi sin, koji je ostao kod oca, razljutivši se napada oca što je dao tako učiniti. Otac mu odgovara da je trebalo tako jer njegov brat bijaše mrtav i oživje, bijaše izgubljen i nađe se.

 

U predstavi su prikazane današnje zamamnosti koje mladog čovjeka odvode od Oca, a dobrom ugođaju pridonosila je i glazba izvrsno se uklapajući u scenski nastup.