Gorica-Livno, 29. rujna 2011.

 

Sv. Mihael, zaštitnik policajaca i vojnika


Obilježen dan policije i vojske


U četvrtak, 29. rujna 2011. godine u samostanskoj crkvi na Gorici u 10.30 sati slavljena je sveta misa povodom obilježavanja blagdana sv. Mihaela zaštitnika policajaca i vojnika. Svetu misu predslavio je gorički gvardijan fra Anđelko Barun koji je na početku mise čestitao policajcima blagdan njihova zaštitnika te zaželio da im njihov zaštitnik pomaže u vršenju njihove dužnosti koja je na korist svih građana. Na misi se, kao i svake godine, okupio veći broj policijskih dužnosnika s područja općine Livno i Herceg-Bosanske županije.

 

Fra Anđelko je u propovjedi naglasio posebnost arkanđela Mihaela koji je, kako je rekao, bliže Bogu nego svi drugi sveci. „Sv. Mihael postao je simbol svake uspješno okončane borbe“ rekao je fra Anđelko prije nego je protumačio samo ime Mihael. „Mihael“ naime dolazi od hebrejskog mi-ka-el, što znači: Tko je kao Bog. Fra Anđelko je istaknuo kako nam je svima potrebna Mihaelova pomoć u borbi protiv zla te podsjetio policajce da je njihova dužnost biti u službi slabijih i štititi ih kako bismo svi bili jednaki pred zakonom. „Štitite ustav, držite i poštujte sve zakone u društvu. Štitite red, a time i napredak u društvu. Pri primjeni zakona budite pravedni, ali ne zaboravite na milosrđe.“ Ovim je riječima fra Anđelko završio propovijed. Na misi se molilo za sve pokojne policajce, a posebno za one koji su živote izgubili vršeći svoju časnu dužnost.

 

Na koncu svete mise fra Anđelko je pozvao policajce da posjete samostanski muzej i galeriju te da svrate na zakusku i druženje u gvardijanatu.