CVJETNICA

 

Propovijedanje pjevanjem

 

Na Gorici u Livnu svečano proslavljena Nedjelja muke Gospodnje.

 

Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje je uvod u Veliki tjedan i slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Na taj dan Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije sv. mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama je sv. misa posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

 

Ovaj veliki blagdan svečano je proslavljen i u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu, gdje se okupilo mnoštvo vjernika iz Livna i ostalih župa. Euharistijsko pučko slavlje započelo je procesijom u kojoj su ministranti, novaci i svećenici držeći maslinove grančice u rukama ušli u crkvu. Pročitavši odlomak iz Matejevog evanđelja o Isusovom svečanom ulasku u Jeruzalem procesija je nastavila do glavnog oltara. Misno slavlje predvodio je fra Bogdan Jolić, član goričke samostanske zajednice. U koncelebraciji su bili fra Anđelko Barun, gvardijan, fra Marijan Karaula, vikar provincije Bosne Srebrene te župnik, župni vikari i đakon iz livanjske župe. Poslije misnih čitanja uslijedilo je pjevanje muke koje je pripremio livanjski župni zbor na čelu sa sestrom Julijanom Djaković. Ulogu pisca pjevao je fra Marijan, Isusa predvodnik fra Bogdan, a ostale uloge solirali su pjevači iz zbora.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.