Guber-Livno, 18. rujna 2011.

 

 

Blagoslov temelja filijalne crkve

 

Banjolučki biskup monsinjor Franjo Komarica blagoslovio

je temelje filijalne crkve u Guberu

 


U nedjelju 18. rujna 2011. godine osvanuo  je povijesni dan za vjernike iz Gubera, filijale župe Livno. Čak ni jak vjetar nije spriječio vjernike da se u povodu blagoslova temelja filijalne crkve u izgradnji u velikome broju okupe na gradilištu u Guberu.  Ovaj nesvakidašnji događaj svojim prisustvom i u prekrasnim narodnim nošnjama uzveličali su članovi lokalnog kulturno-umjetničkog društva

 

Sveta misa, koju je predslavio biskup banjolučki monsinjor Franjo Komarica, počela je u 15.00 sati. Uz biskupa i livanjskog župnika fra Marka Jukića koncelebriralo je još 11 svećenika. Nakon pozdrava upućenog biskupu i vjernicima, župnik fra Marko je zahvalio fratrima s Gorice na darovanom zemljištu za filijalnu crkvu.

 

Biskup je, prije nego je započeo svetu misu, pozdravio vjernike, svećenike, bogoslove, novake i sestre te održao uvodni govor u kojem se osvrnuo na povijest Gubera te neuspjeli pokušaj gradnje crkve za vrijeme komunističke Jugoslavije. „ Vi ovdje dobro znate da se možete ponositi s dubokim korijenom Kristove crkve“ rekao je biskup želeći naglasiti kako bez Boga ne možemo ništa učiniti, te nadodao „ Uzalud nam graditi državu, općinu i županiju. Uzalud nam graditi bilo koju vrstu zgrade ako nemamo čvrste temelje“. Biskup se potrudio te je uspio pronaći prezimena vjernika koji su živjeli u Guberu i okolici prije tri stotine godina. Također je spomenuo kako se povećavao broj vjernika u Guberu od prije tri stotine godina do danas. „ Svi smo mi najprije graditelji svoje kuće, a onda i sugraditelji kuća svojih bližnjih“  rekao je biskup želeći potaknuti vjernike da i dalje budu složni te podrže župnika tijekom gradnje.

 

A u propovjedi se biskup posebno osvrnuo na stanje u banjolučkoj biskupiji koja je u posljednjem ratu pretrpjela velike štete. Spomenuo je kako je u domovinskom ratu do temelja porušeno i spaljeno 87 crkava u biskupiji. Također je naglasio da nas to ne smije obeshrabriti rekavši „ uzmimo svoju sudbinu u svoje ruke uz Božji blagoslov, jer ne možemo mimo Krista, a da ne odemo u propast“. Ovu prigodu je iskoristio i čestitao vjernicima naglasivši kako ova crkva simbolizira njihovo zajedništvo. Pozvao ih je sve da na neki način sudjeluju i podrže izgradnju jer je svatko od njih jedna cigla koja će biti ugrađena u zid nove crkve. Na koncu propovjedi biskup je zahvalio svima koji su dosad podržali izgradnju crkve te blagoslovio Livno, župljane i daljnju izgradnju crkve.

 

Nakon propovjedi župnik fra Marko je pročitao službenu povelju za blagoslov gradilišta koju je potom biskup potpisao i potvrdio svojim pečatom. Nakon toga zajedno su obišli gradilište koje je biskup blagoslovio.

 

Poslije blagoslova župnik je zahvalio ocu biskupu na upućenim riječima, na dozvoli za gradnju i izboru zaštitnika. Crkva je, naime, posvećena Gospi od anđela (Porcijunkuli) koja se slavi 2. kolovoza. Župnik je također zahvalio svim dobročiniteljima koji su dosad svojim prilozima podržali izgradnju, te spomenuo količinu i cijenu dosad za izgradnju utrošenog materijala. „Ja sam danas radostan zbog žitelja ovog mjesta. Neka ovo bude početak našega slavlja svetkovinâ Gospe od anđela“ rekao je župnik te na koncu zahvalio svećenicima, bogoslovima, novacima te posebno livanjskom župnom zboru koji je svojom pjesmom sv. misu učinio svečanijom. Poslije svete mise bila je zakuska u kripti gdje su prisutne pjesmom i svirkom zabavili članovi glazbene sekcije frame Livno.