Gorica - Livno, 20. studenoga 2011.

 

Blagdan Krista Kralja


Školske sestre franjevke Hrvatsko-Bosanske provincije proslavile su patron samostana i obilježile 80. godišnjicu dolaska u Livno

 

U nedjelju, 20. studenoga 2011. godine svečanom svetom misom u samostanskoj crkvi na Gorici školske sestre franjevke Hrvatsko-Bosanske provincije prigodno su proslavile patron svoga samostana na Gorici te obilježile 80. godišnjicu dolaska u Livno. Svetu misu slavio je mons. dr. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučke biskupije, uz koncelebraciju gvardijana fra Anđelka Baruna, samostanskog vikara fra Miroslava Ištuka, meštra novaka fra Marka Ešegovića i fra Bogdana Jolića. Ovom prigodom iz Sarajeva su doputovali i četiri franjevačka bogoslova kako bi predvodili liturgijsko pjevanje. Sveta misa je započela procesijom ministranata, koncelebranata i velikog broja sestara na čelu s provincijalkom sestrom Ivankom Mihaljević i predstojnicom goričkog samostana Krista Kralja sestrom Anđelkom Jukić.

 

Na početku misnog slavlja nazočne je pozdravio gvardijan fra Anđelko pozdravivši sestre na čelu s provincijalkom i predstojnicom. „Ovo je prigoda da kažemo veliko hvala sestrama za sve što su učinile i što čine za nas“ istaknuo je gvardijan. Zatim je pozvao vjernike da mole za sve pokojne sestre za koje je i slavljena sveta misa te je pozdravio biskupa fra Marka i zamolio ga da započne svetu misu.

 

Biskup je također pozdravio sestre i vjernike te u svom uvodnom govoru istaknuo da „Krist Kralj poručuje kako je moć ljubavi i praštanja najveća moć“. U nadahnutoj homiliji usporedio je fra Marko svjetovnu i Božju vlast. Razlika između ove dvije vrste vlast jest ta što čovjek vlada nad čovjekom, a Bog vlada među ljudima. „U Božje kraljevstvo ulaze oni koji su ponizni i najmanji. Danas moćnici ovoga svijeta izrabljuju male i siromašne da bi uvećali svoju moć. Isus Krist nema ništa zajedničko s kraljevima ovoga svijeta. Kraljevi se rađaju u palačama, a Isus je rođen u štalici. Kraljevi umiru u raskoši, a Isus je umro u muci na križu.“ Ovim riječima je biskup pokušao naglasiti suprotnosti između Božjeg i svjetovnog te prednosti Božjeg kraljevstva nad svjetovnom vlasti. Također je naglasio kako se ljubav dokazuje djelima. „Veliki su ljudi davno uvidjeli da je važnije biti nego imati, da je važniji život nego imetak. Braćo i sestre, slaveći 80. obljetnicu dolaska školskih sestara franjevki u Livno otkrivamo da su one ovu ljubav nesebično davale najmanjima“.

 

U drugome dijelu homilije biskup se osvrnuo na povijest i nastanak reda školskih sestara franjevki. Njihova kongregacija utemeljena je 13. rujna 1869. godine u Mariboru odakle najprije 1929. godine dolaze u Visoko i Sarajevo, a zatim 1931. četiri sestre dolaze u Livno. Danas 120 sestara živi i djeluje u Bosni, od toga i je trideset i jedna u Livnu, a s njima živi i šest kandidatica. Na koncu homilije čestitao je sestrama obljetnicu i patron, te uputio iskrenu zahvalu za sve što su dosad učinile i pridonijele svojim nesebičnim radom i trudom.

 

Na koncu mise vjernicima se obratili provincijalka sestra Ivanka Mihaljević te je zahvalila svima što su prisustvovali ovoj svečanoj svetoj misi. I ona se osvrnula na povijest sestara u Bosni i Hercegovini, na njihov dolazak i djelovanje u Livnu. „Zahvalne smo Bogu za našu Hrvatsko-Bosansku provinciju i za sve sestre koje su nam prethodile“. Posebno je pozdravila biskupa i zahvalila mu na dugogodišnjoj podršci. Pozdravila je livanjski puk, zahvalila goričkom zboru koji je uzveličao svetu misu i livanjskim sestrama na organizaciji ovoga velikog slavlja. „Neka naš hod u budućnost bude pouzdanje u Božju providnost. Molim da Krist Kralj bude uvijek s nama i mi s njim“ bile su riječi kojima je sestra završila govor.

 

Nakon svete mise gvardijan je pozvao vjernike na druženje ispred crkve. Tu se uz zvuke harmonike pjevalo i i igralo kolo, a budući da je bilo hladno prisutni su se mogli ugrijati toplim čajem i rakijom koje su spretno posluživali novaci fra Ivanko i fra Nediljko.

 

Poslije podne sestre su svećenike, bogoslove i novake pozvale na svečani ručak u njihovom samostanu. Nakon biskupovog blagoslova i molitve, i obraćanja predstojnice s. Anđelke, nastavilo se s objedom uz pjevanje duhovnih šansona.