Gorica – Livno, 10. prosinca 2011.

 

Adventski koncert

 

Šest različitih livanjskih zborova nastupilo je u goričkoj samostanskoj crkvi

 

U subotu, 10. prosinca 2011. godine uoči treće nedjelje došašća (adventa) u samostanskoj crkvi svetih Petra i Pavla nastupilo je šest različitih livanjskih zborova. Domaćini ovog koncerta bili su gorički fratri na čelu s gvardijanom fra Anđelkom Barunom. Među mnogim gostima koji su do posljednjeg mjesta ispunili goričku crkvu, osim fratara livanjskog samostanskog područja na koncert su stigla i dva fratra iz Tomislavgrada, fra Josip Jolić i fra Velimir Bagavac. Na koncertu su nastupili: Samostanski zbor Gorica, Veliki župni zbor, Dvoglasni ženski zbor, VIS „Novicijat“, glazbena sekcija Frame i Dječji zbor.

 

„Nalazimo se u vremenu darivanja i pomoći, dobrih djela, pomirenja, ljubavi. Došašće je vrijeme odricanja i molitve, ali i duhovne pjesme koja nas uvodi u blagdan Božića. Stoga i ovaj večerašnji koncert naši zborovi daruju svima vama od srca. Želimo da svakom riječju večeras izgovorenom u pjesmama budemo korak bliže rođenju Spasitelja“, bile su uvodne riječi u koncert voditeljice programa Silvije Brčić. Između nastupa pojedinih pjevačkih grupa voditeljica je programa čitala priču o adventskim svijećama koje su predstavljale mir, vjeru, ljubav i koje su se, razočarane životom kršćana, odlučile ugasiti. Međutim njihovo svjetlo je ponovno upalila četvrta svijeća koja je predstavljala nadu.

 

Prvi je nastupio Samostanski zbor Gorica s pjesmama Zdravo budi Marijo i Klikujte sad zanosno. Voditeljica zbora je sestra Anđa Marijan, a na orguljama je bila Ružica Brešić. Nakon njih novaci su najprije izveli gregorijanski koral Nebesa odozgor rosite uz orguljašku podršku profesorice Mirele Bralo koja ih je i spremala za ovaj koncert. Potom su izveli uz klavijature, gitaru i kontrabas u vlastitom aranžmanu pjesmu Padaj s neba. Poslije novaka nastupili su uz orguljašku pratnju Ružice Brešić najmlađi izvođači na koncertu, tj. Dječji zbor koji je pripremila i vodi sestra Marija Julijana Djaković. Oni su izveli pjesme Vijenac ljubavi uz soliranje Anđele Semren, Maranatha uz soliranje Marije Podrug i Marijane Vrdoljak i pjesmu U gradu Betlehemu uz soliranje Nikoline Jazvo i Karle Mihaljević. Potom je nastupio Dvoglasni ženski zbor koji već dulje vrijeme djeluje u župi Svih svetih u Livnu. Voditeljica im je također sestra Marija Julijana Djaković. Oni su nastupili s pjesmama Rosite nebesa odozgor, Ide Gospod i Ove tihe svete noći. Zatim su nastupili članovi glazbene sekcije livanjske frame koji su nastupili s pjesmama Nek slavljen bude Bog i Zdravo Marijo. Posljednji je nastupio Veliki župni zbor iza kojeg su brojni nastupi kao plod dugogodišnjeg rada i truda. I njihova je voditeljica sestra Marija Julijana Djaković. Na orguljama ih je pratila profesorica Mirela Bralo, a nastupili su s pjesmama Raduj se o Betleme, Rekoše proroci, Evo Djevica će začeti, Sagriješismo i Isus dolazi.

 

Nakon što su svi izveli svoje pjesme posjetiteljima se obratio gvardijan fra Anđelko koji je zahvalio svim izvođačima i njihovim voditeljima te ih potaknuo da tako nastave i ubuduće trudom i radom postizati zavidne rezultate.