Vidoši - Livno, 13. studenoga 2011.

 

Đakonsko ređenje

 

Za đakona je zaređen bogoslov banjolučke biskupije Anto Vidović

 

U nedjelju, 13. studenoga 2011. godine u župi Bezgrešnog začeća BDM u Vidošima povodom đakonskog ređenja Ante Vidovića pored svećenika, bogoslova, novaka i časnih sestara okupilo se i mnoštvo vjernika. Svečanu svetu misu slavio je banjolučki biskup monsinjor Franjo Komarica s desetak svećenika u koncelebraciji. Svetu misu su svečanijom učinili župni pjevački zbor i lokalno kulturno umjetničko društvo „Rudine“, a sam obred ređenja uživo su prenosili radio Livno i radio Kupres.

 

Pred početak svete mise predstavljen je ređenik, te opisan obred đakonskog ređenja u kojemu među ostalim ređenik oblači đakonsko ruho, dalmatiku i štolu. Zatim je župnik fra Pere Kuliš pozdravio biskupa, ređenika Antu i ostale prisutne, te zamolio biskupa da započne sa svetom misom. Biskup je u uvodnom govoru pozdravio vjernike i slušatelje radio Livna i radio Kupresa istaknuvši kako je ovo poseban i nesvakidašnji događaj za župu Vidoši. Zatim se obratio Anti riječima „dragi ređeniče, danas je tvoj dan, i radostan sam što si i ti radostan“. Između ostalog biskup je pozvao vjernike da na ovoj misi posebno mole za duhovna zvanja.

 

Nakon što su pročitana misna čitanja i otpjevano Evanđelje vjernicima je predstavljen ređenik kroz kratki životopis koji je pročitao rektor sarajevske bogoslovije preč. Marko Zubak. Zatim se biskup Komarica u svojoj nadahnutoj homiliji obratio ređeniku ističući da što je cilj veći, to je i putovanje zahtijevnije. Naglasio je i bit Božanskog poziva, a to je Kristov poziv. Nitko drugi doli Krist ne poziva u svetu službu. „Ti si se odazvao Isusu, sretan si, a i mi se radujemo s tobom tvojoj sreći. Od danas te nazivamo đakonom. Đakon znači sluga, a služenje je najplemenitije što mi možemo činiti. Đakonat nije samo karitativno-socijalna služba, nego i služba naviještanja“ bile su riječi ohrabrenja koje je biskup uputio ređeniku.

 

Po završetku homilije uslijedio je obred đakonskog ređenja prilikom kojega je ređenik među ostalim javno obećao da će svakodnevno moliti časoslov, da će biti poslušan biskupu i da će se pridržavati života u celibatu. Polaganjem ruku na Antinu glavu biskup je Crkvu učinio bogatijom za još jednog mladog radnika koji će se pridružiti braći u žetvi na Gospodnjoj njivi.

 

Na koncu svete mise đakon Anto se obratio okupljenima prigodnim govorom u kojem je zahvalio biskupu Franji na ređenju, župniku fra Peri i roditeljima Marijanu i Janji koji su se potrudili oko pripreme ovoga slavlja. Na molitvama je zahvalio i bogoslovima, novacima, časnim sestrama, svima koji su mu bili pomoć i utjeha. Vidoškom župnom pjevačkom zboru izrekao je posebnu zahvalu za lijepo pjevanje i praćenje liturgije. Poslije sv. mise đakon Anto je pozvao biskupa, svećenike, bogoslove, novake, časne sestre i rodbinu na zajednički svečani ručak.