PATRON ŽUPE LIVNO

 

Svetkovina Svih svetih, za koju je papa Grgur IV. odredio da se slavi prvi studenoga, u  Bosni i Hercegovini, je patron župe Livno, koja pod njihovom zaštitom postoji već više od jednog stoljeća.

 

Kako je i običaj, svetkovini su prethodile mise trodnevnice na koje se okupljao lijep broj Livnjaka kako bi se utekli zaštiti svojim najomiljenijim svecima. Središnje misno slavlje, koje je pjesmom uzveličao župni zbor, predvodio je fra Marko Ešegović, meštar novaka Franjevačke provincije Bosne Srebrene, a u koncelebraciji su bili fra Marko Jukić, livanjski župnik, fra Miroslav Ištuk, vikar i ekonom goričkog samostana, fra Zoran Tadić, biljanski župnik, i fra Bogdan Jolić, član goričke samostanske zajednice. U propovijedi fra Marko je govorio o pozivu na svetost koji je upućen svim ljudima. I najveći grešnik može postati svetac. Kao primjer naveo je sv. Augustina, koji je u mladosti živio razvratnim i sablažnjivim životom, a nakon obraćenja postaje jedan od najvećih svetaca naše Crkve. Na kraju je rekao da su svi kršćani pozvani na svetost i taj poziv im Bog svakodnevno upućuje.

 

Poslije misnog slavlja, misnici su se uputili s ministrantima i nazočnim pukom u procesiji do masovne grobnice ispred crkve u kojoj su kosti na desetke pobijenih Livnjaka u Drugom svjetskom ratu. Tu je predvodnik misnog slavlja izmolio zajedničko opijelo za pokoj njihovih duša.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.