SV. FRANJO - Bila

 

Mjesec listopad – osim što se održava pobožnost prema Majci Božjoj – za franjevce i franjevke je značajan po tome što na početku mjeseca slave svetkovinu svoga utemeljitelja, sv. Franju Asiškog, komu je u Bosni posvećena nekolicina župa. Među njima je i župa Bila u livanjskom kraju, smještena u podnožju planine Kamešnice. Utemeljena je 4. listopada 1925. godine na svetkovinu sv. Franje pa je zbog toga i stavljena pod njegovu zaštitu. Tako ove godine župa slavi 85 godina postojanja. U svojoj kratkoj povijesti dala je dva biskupa, od kojih je i novoimenovani pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren, 16 svećenika te nekoliko časnih sestara. Danas župa broji oko dvije tisuće župljana.

 

Kao i svakoj većoj svetkovini tako i patronu ove župe prethodile su mise trodnevnice, na koje se okupljao velik broj vjernika, osobito članovi franjevačkog reda i franjevačke mladeži, kako bi proslavili svog začetnika, siromaška iz Asiza. Osobito je krcato bilo u crkvi drugi dan trodnevnice kad je sv. misu predvodio biskup Marko kojemu je to ujedno bio prvi službeni nastup u rodnoj župi.

 

Središnje misno slavlje 4. listopada 2010. godine predvodio je banjolučki biskup dr. Franjo Komarica u koncelebraciji biljanskog župnika fra Zorana Tadića, fratara iz goričkog samostana na čelu sa gvardijanom fra Anđelkom Barunom te župnika iz okolnih župa. Na početku euharistijskog slavlja vjernicima se obratio župnik fra Zoran. Najprije je u ime prisutnih župljana i svećenika ocu biskupu čestitao imendan te mu zahvalio što je našao vremena predsjedati misno slavlje. Nakon riječi zahvale u kratkim crtama iznio je povijest župe Bila.

 

U propovijedi biskup Franjo se osvrnuo na život sv. Franje iz Asiza. Rekao ja kako je Bog uvijek s nama, uvijek nas prihvaća i zove sebi. To možemo vidjeti i kod sv. Franje, kad je ostavio zemaljska dobra i okrenuo se vječnim dobrima. Bog ga je prihvatio i kao poklon dao mu braću koja djeluju i u današnje vrijeme. Jedini problem je što mi nismo uvijek kod Boga, pa čak nekad i kod sebe.

 

Na kraju sv. mise župnik fra Zoran još jednom je zahvalio biskupu, svećenicima u koncelebraciji, župnom zboru pod ravnanjem orguljašice sestre Marice Pavlović i novaka fra Emanuela Josića, te svim vjernicima na njihovom doprinosu.

 

Večernju sv. misu predvodio je fra Marko Ešegović, meštar novaka s Gorice, a novaci su misno slavlje uzveličali pjevajući gregorijanski koral.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.