MEĐUPROVINCIJSKI SUSRET FRANJEVAČKIH NOVAKA

 

Ovogodišnji susret novaka Južnoslavenske konferencije (Republika Slovenija, Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovine) održan je u Rami na Šćitu od 30. rujna do 3. listopada. Susret je završen svečanim euharistijskim slavljem u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu koje je predvodio novoizabrani pomoćni banjolučki biskup dr. Marko Semren u koncelebraciji vikara provincije Bosne Srebrene fra Marijana Karaule, samostanskih fratara na čelu s gvardijanom fra Anđelkom Barunom, meštara novaka fra Marka Ešegovića (Livno – Gorica), fra Slavka Solde (Humac) Fra Bogdana Knavsa (Sveta Gora – R. Slovenija), fra Zorana Bibića (Trsat), fra Jure Šimunovića i fra Edvarda Sokola (Visovac).

 

Novaci, mons. Marko i svećenici u koncelebraciji su u procesiji ušli u crkvu, gdje ih je, pošto je samostanski zbor otpjevao ulaznu pjesmu, pozdravio gvardijan fra Anđelko kao i ostale vjernike koji su se okupili na ovo nedjeljno misno slavlje. U propovijedi biskup Marko je govorio o sv. Franji, franjevaštvu, a posebno se osvrnuo na bratstvo i njegove tri razine: ljudska, kršćanska i franjevačka. Završio je govoreći o nazivu „ujak“ – kako se u Bosni nazivao, a neki i danas koriste taj naziv za fratra. „On je bio rodom iz naroda, voljan da živi s njime i da ga pomaže u njegovim materijalnim i duhovnim potrebama, kao svećenik, učitelj, liječnik, savjetnik, branitelj, predstavnik, za kojega je taj narod često bio spreman dati i krvi, i bio mu odan i privržen, pun poštovanja i neograničenog povjerenja“ rekao je mons. Marko govoreći o značenjima naziva „ujak“.

 

Na kraju sv. mise nazočnima se obratio i fra Marko, meštar novaka franjevačke provincije Bosne Srebrene. Najprije je zahvalio biskupu Marku što je pristao predsjedati ovom misnom slavlju. Rekavši nešto o zajedničkim projektima novicijata Južnoslavenske konferencije zahvalio je upravi Provincije koja je omogućila ovo trodnevno druženje, te samostanskoj zajednici na Gorici, na čelu sa gvardijanom fra Anđelkom, koja je ugostila novake zadnji dan.

 

Nakon sv. mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje s biskupom Markom kojemu je ova sveta misa bila prva u samostanskoj crkvi na Gorici otkako je postao biskup.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.