LJUDSKO DOSTOJANSTVO U REDOVNIČKIM ZAJEDNICAMA

Održana mjesečna rekolekcija u goričkom samostanu

 

Dana 17. studenoga 2010. godine, na blagdan sv. Elizabete Ugarske, u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici održana je rekolekcija za fratre samostanske zajednice i okolnih župa te novake, a vodio ju je gvardijan goričkog samostana fra Anđelko Barun. U prigodnom predavanju „Ljudsko dostojanstvo u redovničkim zajednicama“ obradio je pomalo zapostavljenu temu, ali u praktičnom životu aktualnu. Osvrnuo se na odnos između pojedinca i zajednice te pojedinca i zakona. Budući da zajednicu čine pojedinci, mora ih prihvaćati onakve kakvi uistinu jesu, i obrnuto, a zakon ne smije pojedinca sputavati u činjenu dobrih djela.

 

U misnom slavlju, kojim je završena duhovna obnova, fra Anđelko se osvrnuo na život sv. Elizabete, njezinu jednostavnost, nevezanost za materijalno, djela milosrđa. Pročitavši izvadak iz Pisma Konrada Marburškog, duhovnog vođe svete Elizabete, koje svjedoči njezinu brigu za siromašne i opisuje posljednje trenutke njezina života, svećenike i novake je potaknuo na obraćenje i promjenu životnih navika. Nakon propovijedi u molitvi vjernika molilo se za duhovna zvanja.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.