NOVACI U PODHUMU

 

Kako je običaj da novaci s meštrom za vrijeme godine novicijata posjete sve župe goričkog samostanskog područja, a i druge gdje ih pozovu svećenici, tako su 14. studenoga 2010. godine, na 33. nedjelju kroz godinu, bili u posjetu župi Podhum. Sudjelovali su na ranom misnom slavlju u devet sati te pučkoj misi u jedanaest sati na koje se okupio veći broj župljana, osobito mladih kojima su svojom prisutnošću, pjesmom i molitvom željeli posebno posvjedočiti ljepotu redovničkog poziva. Zajedno sa župnim zborom su pjevanjem pučkih pjesama i gregorijanskog korala uljepšali oba misna slavlja koja je predvodio njihov meštar fra Marko Ešegović u koncelebraciji župnika fra Jure Papića i đakona na službi u toj župi fra Josipa Matijanića.

 

Cijelu propovijed fra Marko je posvetio retku iz Druge Pavlove poslanice Solunjanima: „Tko neće da radi, neka i ne jede“. U prvom dijelu govorio je o razumnom poslu i njegovim ograničenjima: ne smije škoditi ni nama ni drugima, mora imati razumsku vrijednost i treba biti na korist ne samo nama nego i onima oko nas. Svaki posao, kakav god bio, moramo cijeniti i zahvaljivati onomu tko ga obavlja. Što Crkva govorio o radu najbolje iščitavamo iz pastoralne konstitucije o Crkvi u suvremenom svijetu „Gaudium et spes“ II. Vatikanskog koncila. Ovo je vjernicima približio u drugom dijelu svoje propovijedi.

 

Na kraju misnog slavlja župnik fra Jure zahvalio je novacima i njihovom meštru na sudjelovanju na svetim misama i preporučio ih vjernicima u molitve koje su potrebne za njihovo ustrajanje u redovničkom pozivu.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.