KRALJEVANJE - SLUŽENJE

 

Na trideset četvrtu nedjelju kroz godinu, svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga, Školske sestre franjevke koje djeluju u Livnu i okolici obilježile su dvostruku proslavu, patron Kongregacije i sestarskog samostana i kapelice u Livnu.

 

Sestarsko slavlje uveličali su svećenici iz susjednog samostana sv. Petra i Pavla i iz okolnih župa. Središnje misno slavlje, kojemu su prethodile mise trodnevnice, slavljeno je u samostanskoj kapelici u večernjim satima. Predvodio ga je gvardijan goričkog samostana fra Anđelko Barun, u koncelebraciji župnika i kapelana iz okolnih župa i fra Marka Ešegovića, meštra novaka provincije Bosne Srebrene, koji su sa sestrama i kandidaticama pjesmom uzveličali euharistijsko slavlje.

 

Propovijed je započeo tumačeći danas u raznim prigodama upotrebljavanu riječ „finale“ koja označava završetak, kraj nečega. Zatim je govorio o Kristovom kraljevstvu, koje je moć ljubavi. Bitni element ovoga kraljevstva jest služiti drugima, biti najmanji. Svetkovina Krista Kralja želi nas poučiti u čemu se sastoji naša veličina, veličina čovjeka. Nije velik onaj tko pokazuje svoju moć prijetnjom i nasiljem, nego onaj tko zna služiti drugome u istini i ljubavi i po tome se poznaje da smo Kristovi sljedbenici. Naše „finale“ se očituje u tome koliko smo služili svojim bližnjima, braći i sestrama. To je poruka Krista Kralja, čije kraljevanje znači služenje.

 

Nakon euharistijskog slavlje nazočni su pozvani na večeru u samostanskoj blagovaonici gdje ih je dočekala i pozdravila samostanska predstojnica sestra Anđelka Jukić.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.