FRAMAFEST 2010.

 

Ovogodišnji Festival franjevačke mladeži – Framafest, trinaesti po redu, održan je 23. listopada 2010. godine u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, dupkom ispunjenom framašima iz svih župa diljem Bosne i Hercegovine.

 

Središnji događaj ovog dana kad se framaši tradicionalno okupljaju na jednom mjestu i glazbeno-scenskim nastupom predstavljaju svoju župu, bilo je podnevno euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi sv. Ante na Bistriku. Sv. misu predvodio je fra Bože Milić u koncelebraciji duhovnih asistenata koji su dopratili svoje framaše. U propovijedi framašima je približio njihovog uzora sv. Franju, a neke je sigurno potaknuo na ozbiljnije nasljedovanje tog siromaška iz Asiza.

 

Glazbeni festival započeo je u četiri sata poslijepodne čiji program su vodili Dinko Periša, Jozo Mostarac i Nikola Periša. Festival je i ove godine bio natjecateljskog karaktera. Prije glazbeno-scenskih nastupa framaše su pozdravili gospođica Ilijana Budimir, predsjednica Nacionalnog vijeća Frame Bosne i Hercegovine, fra Josip Vlašić, predstavnik i duhovni asistent Hercegovačke franjevačke provincije te fra Mato Topić, duhovni asistent Frame „Bosne Srebrene“, koji je festival proglasio otvorenim. Uz pozdrave natjecatelje su ohrabrili i zaželjeli im puno uspjeha, kako te večeri tako i u njihovom daljnjem radu. Glazbeno-scenski nastup imali su framaši iz Livna, Čerina, Kiseljaka, Nove Bile, Širokog Brijega, Sarajeva, Jajca, Vitine, Guče Gore, Rumboka, Viteza, Posuškog Graca i Uskoplja.

 

Po završetku svih nastupa novaci Bosne Srebrene su za vrijeme glasovanja izveli nekoliko napjeva gregorijanskog korala i šansona. Pošto je Frama Široki Brijeg otpjevala pobjedničku pjesmu s prošlogodišnjeg Framafesta, sudionicima su podijeljene zahvalnice. Za to vrijeme je stručni žiri u sastavu Danijela Zontara, kompozitora i šefa hora Sarajevske opere, Davora Stipića, člana studentske udruge „Emaus“, te Zorana Ćurića, člana vokalno-instrumentalnog benda „Novo Nebo“ izabrao pobjednika kojeg je nazočnima objavio Danijel Zontar. To je Frama Uskoplje s pjesmom Putem vjetrova u izvedbi sastava Krijesnice.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.