BOŽIĆ U SAMOSTANU

 

Kao i svake godine, tako i ove novaci su se slanjem božićnih čestitki, pravljenjem božićnih jaslica, kićenjem bora i na razne druge načine pripremali za Božić. Za njih je ovo i prvi Božić u samostanu gdje im je dosadašnje slavljenje Božića u najužem obiteljskom krugu zamijenilo bratstvo, daleko od njihovih domova. Ovakvo ih slavljenje Božića, najradosnijeg kršćanskog blagdana, kad je Kralj kraljeva obukao ljudsko smrtno tijelo i sišao u krilo Djevice, čeka i ubuduće na njihovu životnom putu.

 

Najprije su se svi članovi samostanske zajednice – fratri i časne sestre – okupili u novicijatskoj razgovornici na zajedničku molitvu. Nakon molitve I. večernje novicijatski je dekan fra Matija Miletić održao kratak govor i čestitao svima Božić i sveto porođenje Isusovo, nakon čega su uslijedili govor i čestitka gvardijana fra Anđelka Baruna. Poslije ovih prigodnih govora i čestitki novaci su prisutnima podijelili pripremljene darove. Nakon međusobnog čestitanja Božića i božićne pjesme slijedila je svečana večera u samostanskoj blagovaonici.

 

Sv. misi polnoćki prethodio dječji igrokaz pod nazivom „Djed Martin“ koji pokazuje da se Isus ljudima objavljuje na razne načine, u siromašnima, gladnima, bosima. Mi samo trebamo imati ponizno i poučljivo srce prepoznati Njegov dolazak i primiti ga u svoj dom.

 

Misa polnoćka započela je točno u ponoć pred mnoštvom vjernika koji su samostansku crkvu ispunili do posljednjeg mjesta. Misu je predvodio livanjski župni vikar fra Marinko Baotić u koncelebraciji fratara samostanske zajednice na čelu s gvardijanom fra Anđelkom Barunom, livanjskog župnika fra Marka Jukića, drugog župnog vikara fra Ivana Kasala i đakona fra Branimira Mlakića. Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao livanjski župni zbor pod vodstvom s. Julijane Djaković. U propovijedi fra Marinko je svima zaželio da nam u radosnoj Božićnoj noći srca omekšaju, da dopustimo da se dijete Isus rodi u našem srcu, te da nam dade srce od mesa, a razbije kameno srce koje često nema osjećaja ni za Boga ni za druge oko sebe. Neka ovog Božića Isus rastjera svaku tamu iz naših srca, iz naših života, a unese svjetlost veliku. Ako se oslobodimo svake oholosti, svake želje za posjedovanjem bilo čega što nas udaljuje od Boga i što nas udaljuje jedne od drugih, onda će Bog moći naći svoje mjesto u nama i moći će nas ispuniti onim bogatstvom koje ne prolazi i koje nam može dati istinsku radost, sreću i mir u životu..

 

Nakon sv. mise u samostanskim prostorijama pripremljena je zakuska za svećenike, članove zbora i djelatnike MUP-a livanjske općine, koji su se za vrijeme polnoćke brinuli za red oko samostana.

 

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.