BLAGOSLOV MRTVAČNICE-KAPELICE

 

U selu Miši koje pripada župi Podhum, 25. rujna 2010. godine obavljen je blagoslov grobljanske mrtvačnice-kapelice, koju je svome selu darovao gosp. Ivan Miloloža, vlasnik firme „Munja“ u Zagrebu. Na ovom značajnom događaju za selo pored mještana nazočili su Borjana Krišto, predsjednica Federacije BiH, Luka Čelan, gradonačelnik grada Livna, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Željko Đurica, paroh livanjski.

 

Obred blagoslova i svetu misu predvodio je novoizabrani pomoćni banjolučki biskup mons. dr. Marko Semren u koncelebraciji fra Jure Papića, župnika župe Podhum, fra Anđelka Baruna, gvardijana goričkog samostana, fra Ante Perkovića, ispovjednika u Međugorju i fra Josipa Matijanića, đakona na službi u Podhumu. U ovom obredu biskupa Marka posluživali su franjevački novaci s Gorice. Pošto je, nakon pročitanih odlomaka iz Sv. pisma mons. Marko izmolio blagoslovnu molitvu, blagoslovio je okolicu i unutrašnjost mrtvačnice-kapelice. Zatim je uslijedila prigodna propovijed u kojoj je mons. Marko najprije objasnio vezu između riječi „kult“ i „kultura“, a zatim istakao važnost ovoga zdanja. Završio je riječima: „Živimo u nadi da ćemo i mi umrijeti kako bismo zauvijek živjeli u ljubavi. Stoga pazimo na groblje i na grobove, ograđujemo ga, uređujemo ga, donosimo cvijeće na grobove i često posjećujemo iste. A ova mrtvačnica-kapelica ujedno je predvorje našega rastanka i zato smo zahvalni gosp. Ivanu što je našao snage i sredstava da je ovu dragocjenost podario svom rodnom mjestu. Svaki napredak, svaki učinjeni korak za dobro čovjeka, za dobro čovječanstva jest nešto što ne smijemo zaboraviti. “

 

Na kraju sv. mise župnik fra Jure zahvalio je biskupu na odazivu i ujedno njegovom prvom službenom i prvom posjetu livanjskom kraju, svećenicima u koncelebraciji i svima nazočnima.

 

Poslije sv. mise svi su bili pozvani na ručak i druženje u restoran „Rustikana“, u Podhumu. Ovdje je Ivan Miloloža, u svom govoru nakon objeda, rekao da je zahvalan svima koji su pomogli u izgradnji mrtvačnice-kapelice i da bez njih to ne bi bilo ostvarivo. Istakao je kako je spreman pokrenuti još projekata u svom rodnom selu i gradu Livnu, jer iako je otišao iz Livna, Livno iz njega nikada neće otići. Potom je uručio darove biskupu Marku i političkim predstavnicima.

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.