PRVA MISA BISKUPA MARKA U RODNOJ ŽUPI

 

Župa Bila (Livno) svečano je proslavila 85-u godinu postojanja. Najmlađa franjevačka župa u livanjskom kraju ove godine imala je svečaniju proslavu sv. Franje, zaštitnika župe. Novoimenovani biskup fra Marko Semren predvodio je drugog dana trodnevnice svečano liturgijsko slavlje u koncelebraciji vikara provincije Bosne Srebrene fra Marijana Karaule, goričkog gvardijana fra Anđelka Baruna, biljanskog župnika fra Zorana Tadića, čuklićkog župnika fra Tvrtka Vrdoljaka i livanjskog kapelana fra Marinka Baotića. Na početku misnog slavlja župnik fra Zoran pozdravio je oca biskupa u ime cijele župe i zaželio mu svako dobro u daljnjem radu.

 

Biskup Marko u svojoj propovijedi je istakao da nas sv. Franjo svojim životom suočava s Evanđeljem i govorom na gori. Evanđelje je jedini oblik njegova života - živa ljubav za Kristom živim. Ono zahtijeva unutarnju slobodu duše koja više nije nizašto vezana. Ta živa ljubav stvarajući bratstvo traži neprestano obraćenje srca. Živi odnos sa živim Kristom je na početku svega i ostaje nezamjenjiva hrana franjevačkoga života. Tako se u franjevaštvu sve rađa iz doživljenoga iskustva odnosa ljubavi. Franjin i franjevački poziv jest zov na uvijek novu zauzetost, na novi početak, na život u pravoj vjeri i evanđeoskom obraćenju. Franjevaštvo je evanđelje življeno cjelovito, poosobljeno, konkretizirana ljubav i žrtva. Kao stvarnost se odražava u akciji, a kao žrtva u siromaštvu prihvaćajući specifičnu karizmu, duh utemeljitelja s vjernošću i aktualnošću. Duh ne može biti shvaćen ako nije utkan u posebni ambijent u kojemu se nalaze, žive i rade franjevci. Smisao franjevačkog života jest vjernost Evanđelju i vjernost konkretnom čovjeku s kojim se to Evanđelje živi.

 

Biskup je naglasio da je sveti Franjo nama danas blizak i da nam može mnogo pomoći na našem duhovnom putu sazrijevanja. Činio je najteže pokore i istovremeno bio veseo i ljubazan s drugima. Oženivši se Siromaštinom pokazao je da u njemu (koegzistiraju) sužive nježnost i snaga, koje izviru iz ravnoteže trajno držane između Evanđelja i Pravila, između govora na gori i reda. Da je bio samo snaga, imali bismo lik sveca krutog, nesavitljivog i bez srca. Da je bio samo nježnost imali bismo sveca osjećajnog, sladunjava i bez svoga karaktera.

 

Jedna od bitnih dimenzija sv. Franje jest da se priznavao dužnikom Božjim i nas poziva da se priznamo također Božjim dužnicima. Od trenutka kada smo postali kršćani postoji Uskrs Gospodnji, odatle slijedi “da nitko sebi ne živi i nitko sebi ne umire”, to je služilo sv. Franji i franjevcima kao zlatna nit franjevačkog života “non solum sibi vivere sed aliis proficere – ne živjeti samo za se nego drugima koristiti”.

 

Propovijed je zaključio: molimo sv. Franju da nas nauči brojiti naše dane kako bismo dospjeli do mudrosti srca. Radi se o onoj mudrosti koja postaje sažaljenje, solidarnost, velikodušnost, strpljivost, simpatija za drugog.

 

Na kraju mise fra Marijan je održao predavanje o povijesti župe. Iznio je neke detalje koje su mnogi po prvi put čuli. Osvrnuo se na nemali broj duhovnih zvanja iz župe, spomenuo je župnike, kapelane i časne sestre koji su služili u ovoj župi. Biljanski župni zbor pod vodstvom s. Marice Pavlović  uveličao je ovaj događaj skladnim i lijepim pjevanjem. A bogoslovi fra Bruno Ćubela, fra Stipe Vukadin i fra Jurica Periša s ministrantima pomogli su u asistenciji.

 

Ovaj dan za župu Bila će ostati dugo urezan u srca njihovih vjernika. Biljanski vjernici radosni i ponosni na svoga prijatelja i brata novoizabranog biskupa fra Marka organizirali su tom prigodom svečanu večeru i slavlje. Večer je uljepšao KUD Rudine iz Vidoša. Ovo druženje nastavilo se do kasno u noć uz pjesmu.

 

 

fra Jurica Periša

Ako želite gledati fotografije preko cijelog ekrana pritisnite u donjem desnom kutu srednji simbol za povećanje zatim play.