FRANJEVAČKI MUZEJ I GALERIJA

"GORICA LIVNO"

FRANJEVAČKI MUZEJ I GALERIJA       "GORICA LIVNO"                                

Gorička cesta bb

BiH - 80 101 LIVNO

 

Telefon: 00387 - (0)34 - 200 923

                                    200 922

Fax:       00387 - (0)34 - 200 923

 

Web adresa: http://fmgg-livno.com/ 

E-pošta: info@fmgg-livno.com

 

 

Više o muzeju, galeriji i knjižnici na Gorici u Livno pogledajte:

 

http://www.youtube.com/watch?v=08X8JS7n4DM


 

 

Vrijeme posjeta:


- tijekom cijele godine svakim radnim danom od 9 do 15 sati

- u ljetnim mjesecima, od 1. VI. do 1.IX., muzej je moguće posjetiti i subotom od 10 – 15 sati

 

Cijena ulaznica:


- 5 KM pojedinačan posjet

- 4 KM po osobi ukoliko se radi o skupini posjetitelja

- 1 KM za studente i djecu osnovnih, srednjih škola

 

Ukoliko se traži usluga stručnog vođenja:

 

- stručno vođenje za odrasle je 30 KM

- stručno vođenje za školsku djecu i studente 20 KM

 

Uz dušobrižnički prosvjetiteljski rad franjevci su skupljali i čuvali kulturno blago livanjskog kraja koje je danas pohranjeno u više zbirki: sakralnoj, arheološkoj, numizmatičkoj, etnografskoj i zbirci starog oružja. U samostanu je i stalni postav slika Gabriela Jurkića i zbirka suvremenog slikarstva. Brigu o navedenom blagu 1995. godine preuzeo je novonastali Franjevački muzej i galerija Gorica Livno. Počeci Franjevačkog muzeja i galerije Gorice Livno tj. njihove arheološke zbirke seže do sredine 19. stoljeća, a nastala je kao rezultat nastojanja franjevaca da se sačuva kulturno naslijeđe ovoga kraja. U fundusu arheološke zbirke nalaze se eksponati iz razdoblja prapovijesti (bakreno, brončano i željezno doba), Rimskog carstva, kasne antike i srednjeg vijeka.

 

Predmeti koji spadaju u sakralnu zbirku obuhvaćaju slike, skulpture, liturgijsko posuđe i crkveno ruho iz samostanske crkve i okolnih livanjskih župa, a najvrjednije djelo sakralne zbirke koje se ovdje nalazi je iz 1804. godine a to je prijenosni oltar, raritet koji je koliko je poznato sačuvan samo u Livnu. Taj prijenosni oltar je u obliku jednog običnog sanduka koji kad se rasklopi, pretvori se u raskošni oltar sa oslikanim slikama svetaca.

 

Predmeti koji potječu iz 19. i 20. stoljeća iz etnografske zbirke, tu dominiraju ženske narodne nošnje sa svim vrstama oglavlja, te uporabni predmeti koji su izrađivali tadašnji poznati livanjski majstori. Franjevci toga doba su puno cijenili svoju kulturu i sačuvali je od zaborava, ali nisu podcjenjivali ni kulturu drugih naroda, stoga se u etnografskoj zbirci čuvaju i nošnje muslimanskog i pravoslavnog puka livanjskog kraja.

 

Novac je zastupljen u numizmatičkoj zbirci u rasponu od 4. stoljeća pr. Krista pa sve do suvremenog doba, a to je potaklo 1896. godine tadašnjeg gvardijana Antu Brešića da naruči numizmatički ormar po uzoru na tadašnje numizmatičke ormare po bečkim muzejima. Tu se nalazi i zbirka starog oružja koja obuhvaća osamdeset i tri primjerka od kojih je najveći broj orijentalnog podrijetla. U ovoj zbirci nalaze se razne vrste hladnog i vatrenog turskog i austrijskog oružja, a najvrjedniji i najljepši primjerci u zbirci su jatagani koji datiraju s početka 19. stoljeća.

 

Već spomenuti Gabriel Jurkić, koji je bio veliki bosanskohercegovački i hrvatski slikar, provodi posljednje godine svog života u Franjevačkom samostanu na Gorici, a tu je franjevcima ostavio bogati opus umjetničkih slika te tisuće crteža koji su predstavljali idejne skice za završna djela. Javnosti su postavljene njegove slike u stalnom postavu Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno.