O nama

O NAMA

 

Prije samog ulaska u novicijat imali smo duhovne vježbe koje su započele 5. srpnja u svetištu Gospe Olovske. Voditelj duhovnih vježbi bio je fra Slavko Topić, profesor na Franjevačkoj teologiji. Zatim su osmorica odvažnih mladića 10. srpnja 2016. godine u 11 sati u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi po prvi put obukla odjeću kušnje-franjevački habit. Sv. misu je predvodio mnogopoštovani otac provincijal fra Jozo Marinčić. U koncelebraciji su bili prvi prefekt sjemeništaraca fra Josip Mrnjavac, meštar postulanata fra Danijel Rajić, meštar novaka fra Marinko Baotić te ostala braća svećenici iz raznih župa provincije Bosne Srebrene.

 

Ovogodišnji  novaci su (župe iz koje dolaze novaci):

fra Marko Nujić (župa Kreševo)

fra Mateo Šilić (župa Kiseljak)

fra Mile Beljo (župa Rama-Šćit)

fra Pavle Kajić (župa Nova Bila)

fra Nikola Livaja (župa Busovača)

fra Kristijan Orkić (župa Tolisa)

fra Ivan-Dominik Filipović (župa Tolisa)

fra Drago Blažević (župa Uskoplje)

 

Odgojitelj novaka je meštar fra Marinko Baotić. Samostansku zajednicu predvodi gvardijan fra Pere Kuliš, a na mjestu vikara i ekonoma je fra Franjo Vrgoč.

 

Za nas novake još uvijek traje vrijeme upoznavanja s načinom života u ovoj samostanskoj zajednici. Svakim danom se sve više snalazimo i sigurni smo da ćemo ubrzo poznavati sve aktivnosti koje nam slijede kroz tjedan i lako obavljati svoje dužnosti. U novicijatu imamo bogat molitveni program. Svakoga dana slavimo Sv. misu s jutarnjom molitvom u 7 sati, nedjeljom duhovno štivo u 8:30, srednji čas u 11:40, krunicu i razmatranje u 17:45, večernju molitvu i službu čitanja u 18:30 te povečerje nakon večere. Petkom imamo adoraciju nakon ručka, a svakog trećeg četvrtka u mjesecu animiramo molitveno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Jednom mjesečno sudjelujemo na zajedničkim rekolekcijama.

 

Fizički rad nam nije stran pa svaki dan peremo i posušujemo posuđe, postavljamo stolove, subotom se brinemo da nam je dvorište očišćeno od lišća, travnjaci pokošeni, hodnici izribani. Ponekad radimo u vrtu ili pomažemo starijim fratrima kada trebaju našu pomoć. A kako bismo dodatno oplemenili duh bavimo se i sportskim aktivnostima kao nogometom i košarkom s ministrantima te vježbamo svirati tamburice, gitare i klavir.

 

U novicijatu  ćemo s početkom mjeseca rujna imati i nastavu podijeljenu u 2 semestra. Kroz nastavu ćemo upoznavati Pravilo i Konstitucije Reda Manje braće, povijest Reda i Provincije, franjevačku duhovnost te detaljnije proučavati spise sv. Franje i sv. Klare.

 

Sve obavijesti o našim aktivnostima ćemo redovito objavljivati na našoj web stranici. Pratite nas i dobrodošli!

 

Mir i dobro!