O NAMA

 

     Kao i prethodnih godina, pripreme za novicijat započeli smo duhovnim vježbama u samostanu sv. Bonaventure u Visokom 17. srpnja 2019. godine. Ove godine duhovnik nam je bio fra Danimir Pezer, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.  Po završetku duhovnih vježbi grupa sačinjena od dva sjemeništarca i jednog postulanta obukla je u župnoj crkvi Duha Svetog u Novoj Biloj po prvi put, 21. srpnja, odjeću kušnje u Redu manje braće. Sveto misno slavlje i obred oblačenja predvodio je provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić. U koncelebraciji su bili prefekt sjemeništaraca fra Josip Ikić, meštar postulatana fra Josip Mrnjavac, meštar novaka fra Marinko Baotić te druga braća svećenici iz Provincije.

 

Ovogodišnji novaci su (župe iz kojih novaci dolaze):

 

fra Nikola Barbić (župa Duha Svetog - Fojnica)

fra Robert Bašić (župa sv. Ante Padovanskog - Busovača)

fra Ilija Nakić (župa Duha Svetog - Nova Bila)

 

 

       Kroz ovu godinu kušnje, koja je pred nama, vodit će nas meštar fra Marinko Baotić. Samostanskom zajednicom upravlja gvardijan fra Pere Kuliš s vikarom i ekonomom fra Franjom Vrgočem.

 

      Budući da smo se mi novaci tek pridružili novoj zajednici, za nas još traje vrijeme upoznavanja s načinom života unutar samostana i novicijata. Svakoga dana se sve više snalazimo i vjerujemo da ćemo uskoro upoznati sve aktivnosti i lako obavljati svoje dužnosti. U novicijatu imamo bogat molitveni program. Svakoga dana slavimo sv. misu s jutarnjom molitvom u 7 sati, nedjeljom duhovno štivo u 8:30, srednji čas u 11:40, krunicu i razmatranje u 17:45, večernju molitvu i službu čitanja u 18:30 te povečerje nakon večere. Petkom imamo adoraciju nakon ručka, a svakog trećeg četvrtka u mjesecu animiramo molitveno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Jednom mjesečno sudjelujemo na zajedničkim rekolekcijama.

 

      Fizički rad nam nije stran. Osim rada u blagovaonici, brinemo se da nam je dvorište očišćeno od lišća, travnjaci pokošeni, hodnici izribani. Radimo u vrtu i pomažemo starijim fratrima kada trebaju našu pomoć. U novicijatu  ćemo s početkom mjeseca rujna imati i predavanja podijeljena u 2 semestra. Kroz predavanja ćemo upoznavati Pravilo i Konstitucije Reda Manje braće, povijest Reda i Provincije, franjevačku duhovnost te detaljnije proučavati spise sv. Franje i sv. Klare.

 

      Sve obavijesti o našim aktivnostima ćemo redovito objavljivati na našoj web stranici. Pratite nas i dobrodošli!

 

 

Mir i dobro!