Svetkovina sv. Franje

 

 

Dok su sva braća unaokolo sjedila, uzdigao je povrh njih svoju desnicu i, počevši od svoga vikara, stavio ju je na glavu svakom pojedinom i rekao: „Zbogom, svi sinovi, ostanite u strahu Božjem i u njemu ustrajte uvijek! A jer se bliži skorašnja kušnja i patnja, sretnih li onih koji će ustrajati u ovome što započeše! Ja odlazim k Bogu, čijoj milosti vas sve preporučujem!“ I po onima koji su bili ondje, blagoslovio je svu braću koja bilo gdje borave na svijetu i onu koja će doći nakon njih do svršetka sviju vjekova.

 

Franjina je bolest braću zbližila, sve ih skupila oko njega. Znali su da s ovoga svijeta ispraćaju sveca. Franjo ih u svojoj jednostavnosti blagoslivlja polažući svoju desnicu na svakoga od njih. Udjeljuje im svoj očinski blagoslov. Zatim ih hrabri da ostanu bogobojazni kako bi izdržali sve kušnje i patnje koje im predstoje. Na koncu ih sve preporučuje Božjoj milosti.

Franjo je cijelim svojim životom pokazao što znači biti bogobojazan. Svoj je život posvetio drugima odričući se samoga sebe. Nije slijedio samo svoja nagnuća nego je u svemu tražio volju Božju. Bio je ponizan i jednostavan. Samo je u toj poniznosti i jednostavnosti mogao otkriti što Bog želi od njega.   

Danas nas sv. Franjo opominje da ostavimo svoje planove, predamo se u Božje ruke i prepustimo se Njegovom vodstvu. Samo izvršavajući volju Božju možemo biti sretni i ispunjeni. Molimo svetog oca Franju da nam pomogne u tome kako bismo živjeli istinsku duhovnu radost. Neka nas sv. Franjo zagovora svojim moćnim zagovorom.

 

Fra Zoran Topalović