Rođenje zaručnice Duha Svetoga

 

Presveta djevice Marijo, nije se na svijet rodila slična tebi među ženama, kćeri i službenice višnjega, vrhovnoga Kralja, Oca nebeskoga, majko presvetoga Gospodina našega Isusa Krista, zaručnice Duha Svetoga: moli se za nas skupa sa svetim Mihaelom arkanđelom i svim silama nebeskim i svima svetima svome presvetom ljubljenom Sinu, Gospodinu i učitelju. (sv. Franjo Asiški)

 

            Ana i Joakim Mariju su dobili u poodmakloj dobi. Zasigurno je to za dvoje staraca bila velika radost. Jesu li oni slutili što znači njeno rođenje i koga donose na svijet? Razmišljanje o rođenju Blažene Djevice Marije usmjerava nam misli na događaje koji slijede za njim. Pred oči nam se stavlja i rođenje Isusovo, njegova smrt i uskrsnuće. Dakle, kad razmišljamo o početku Marijina života tada smo upućeni na razmišljanje o Isusovu putu. Isus dolazi na svijet preko Marije. Bog se daje roditi od žene.

Ali vratimo se Marijinu rođenju. S kolikom je ljubavlju Bog stvorio svoje milo stvorenje, svoju zaručnicu, svoju majku? Bog ju je u svome vječnom promislu predodredio za svoju majku. Nezamislive li poniznosti! Rođenje Marijino početak je Božjeg djela otkupljenja čovjeka. Njeno rođenje velika je radost za ljudski rod. Ono je znak nade, nade da će se ispuniti Božje obećanje. Rađa se ona koja će biti neznatna službenica kojoj će Svesilni učiniti velika djela (usp. Lk 1,49). Sam Bog će se u njoj nastaniti. Preko Marije Bog pokazuje da će se silnici posramiti, a da će se neznatni uzvisiti (usp. Lk 1,52). Po Mariji dolazi Obećanje Izraelu, ali i svemu svijetu. Uz Marijinu pomoć Bog će se objaviti kao onaj koji suosjeća i supati s čovjekom.

Doista je značajan dan rođenja Marijina jer se tada rodila kraljica neba i zemlje. Utecimo se Marijinu zagovoru. Neka nam ona pomogne da dođemo k Isusu jer ona zna što je Njemu milo. Nemojmo se sramiti uzeti za majku onu koju je sam Gospodin Isus uzeo za svoju majku.

 

 Fra Zoran Topalović