Sveti Patrik

 

            Sveti je Patrik  zaštitnik Irske i Nigerije. Zanimljivo je da sveti Patrik nije bio Irac nego je rođen u Britaniji 385. godine. Prvi puta je dospio u Irsku tako što su ga irski gusari zarobili kada je imao šesnaest godina i radio je kao čuvar ovaca. U razdoblju ropstva Patrik se više posvećuje Bogu, moli, čini pokoru i tako upoznaje živoga Boga. Dolazi mu glas da će uskoro biti oslobođen i jedne noći bježi uz pomoć Božjeg glasa i uspijeva se dočepati obale, a tako i Britanije. Nakon što je zaređen za đakona, Patrik je osjetio Božji poziv za naviještanje evanđelja u tadašnjoj poganskoj Irskoj. Odlazi u Irsku i postaje biskup Irske. U svom mukotrpnom djelovanju po Irskoj više puta bivao je zarobljen od poganskih plemena i njihovih svećenika. Umro je 461. godine.

            Mnoge su crvke posvećene svetom Patriku, ponajviše u Irskoj, SAD-u i Australiji. Slavi se 17. ožujka kao irski nacionalni blagdan i jedan je od rijetkih svetaca koga slave katolici, pravoslavci, anglikanci i luterani.

            Sveti Patrik se često prikazuje i s trolisnom djetelinom, razlog tome je taj što je na taj način objašnjavao poganima trojedinoga Boga. Tri lista su simbol tri Božanske osobe,a stabljika je simbol jednoga Boga.

 

            Također na dan svetog Patrika imendan mogu slaviti Domagoj i Davor.