Sveti Oliver Plunkett, biskup i mučenik (1625 - 1681)


Pavao VI. proglasio je 12. listopada 1975. svetim Olivera Plunketta koji je kao najuglednija i posljednja žrtva tobožnje papinske zavjere. Ta je zavjera u stvari bila samo izmišljotina, nastala u smušenoj glavi svirepog mrzitelja i progonitelja katolika Tita Oatesa, a progutala je mnoge nevine žrtve. Oliver Plunkett jedan je od brojnih engleskih mučenika što su u roku od 150 godina poginuli u jednome od najokrutnijih progonstava. Upoznajmo toga junaka da se na njegovu primjeru ohrabrimo za kršćansko svjedočenje životom, djelima i smrću.


Oliver se rodio 1. studenoga 1625, na blagdan Sviju svetih u Longhcrewu. Jednom će i on kao slavan mučenik i od Crkve svečano kanoniziran svetac ući u društvo sviju svetih. Odgojen je bio najvjerojatnije u dvorcu Killeen, a odgojitelj mu je bio njegov rođak opat Patricije Plunkett, kasniji biskup. O drugim događajima iz njegova mladenaštva ne znamo gotovo ništa. God. 1647. Oliver je napustio Irsku. Došavši u Rim sredinom svibnja 1647. morao je čekati tri godine dok nije bio primljen kao student u Irski kolegij, gdje je ipak već stanovao. Studirao je filozofiju, teologiju i matematiku i bio jedan od najboljih studenata. Na Novu godinu 1654. u kapeli Zavoda za širenje vjere zaredio ga je biskup Geoghegan za svećenika.


Irska je gotovo kroz 18 godina bila bez redovite hijerarhije, a Oliver je vrativši se u Irsku dao na uređenje države u svakom pogledu. Samo u četiri mjeseca podijelio je sakramenat potvrde velikom broju krizmanika. Računa se da ih je bilo 10.000. Obavio je i nekoliko ređenja. Iznenada je nakon svih problema koji su se događali unutar Irske crkve koji su se uvelike ticali Plunketta došli su i razni problemi izvana, tkz. “papina zavjera”. Povodom te izmišljotine o zavjeri engleska je vlada dala ukaz o izgonu biskupa, ali je Plunkett ipak ostao u Irskoj i radio dalje, ali u potaji. Netko ga je izdao te je 6. prosinca 1679. zatvoren u Dublinu. Protiv njega iznesoše krive optužbe nedostojni svećenik Edmund Murphy i otpali redovnik John Mac Moyer. Na taj se način htio osvetiti Plunkettu zbog crkvenih kazni kojima ga je bio udario.


Plunkett je boraveći u pritvoru pišući pismo jednom svom rođaku rakeo i ovo: “Osuđen sam na smrt zbog svog svećeničkog pečata, zbog ispovijedanja svoje vjere te zbog svojih svečeničkih funkcija. Drage volje idem u smrt, a budući da sam prvi od Iraca, bit ću primjer hrabrosti pred smrću.” Smrtna kazna isvršena je na Tyburnu 11. srpnja 1681., tijelo je preneseno u Downside, gdje se i danas časti.