Sveti Nikola

 

Sveti Nikola rođen je u 3. stoljeću poslije Krista u maloazijskom gradu Patari. Unatoč ranoj smrti bogatih roditelja, svetac se nije dao uzoholiti primivši njihovo bogatstvo. Nasljedstvom je pomagao potrebnima putem čega je postao štovan u narodu i Crkvi. Zbog toga sv. Nikola postaje zaštitnikom sirotinje. Silno želeći širiti ljubav kakvu je imao Isus za svoju braću ljude, odlazi te postaje svećenik u čemu ga je vodio i podržavao stric, tadašnji biskup Mire. Nakon biskupove smrti, postojala je mogućnost da ga naslijedi Nikola. Pribojavajući se te velike službe, odlazi u Palestinu gdje je živio samačkim životom. Nakon nekoliko godina odlučuje se vratiti u svoj kraj. Dolazi upravo u vrijeme kada umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovog puta bio je zaređen za biskupa Mire. Od tada noći provodi u molitvi, a dane pomažući nevoljnima i propovijedajući Kristovu riječ. Svetac se neprestano borio za pravdu i ljubav prema bližnjemu. Izmoren mnogim poslovima i pokorama, umire 6. prosinca 327. godine i biva pokopan. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas časti i slavi.

Ovaj svetac nam je svima poznat kao lik koji dariva djecu svojim darovima. Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je nekad bogati čovjek koji je izgubio carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri za udaju, ali im nije mogao dati miraza. Otac odlučuje zaraditi tako da trguje njihovu ljepotu i mladost. Čuvši to, sveti Nikola puni vrećicu zlatnicima i noću ubacuje kroz prozor nesretnog oca. Ujutro otac, vidjevši kako je svota dovoljna, pa čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremi je i dade joj miraz. Isto se dogodi i drugi put. Spremi on i drugu kćer. Dalje priča ima dva kraja. Prva kraj kaže da je otac nakon toga svaku večer pod prozorom čekao dobrotvora i napokon ga uhvatio te prepoznao Nikolu. Unatoč tomu da šuti, otac je svima razglasio radosnu vijest. Drugi kraj veli da je svetac vidio kako ga otac čeka te se popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih. Od tada roditelji darivaju svoju djecu poklonima prisjećajući se ovog dobrog i hvale vrijednog čovjeka na dan njegove smrti.

Sveti Nikola zaštitnik je djece, djevojaka, siromaha, studenata, mornara, trgovaca, putnika, otoka Sicilije i mnogih gradova širom svijeta.