Sveti Josip, zaručnik BDM

 

Svetog Josipa Biblija opisuje kao pravedna i vjerna muža komu je Bog govorio kroz snove. Prema evanđelju Josip je bio pravedan muž, čovjek dobra srca, primjernog pouzdanja u Boga, čovjek vjere i poslušnosti, vjeran i onda kad je poslušnost tražila od njega velike žrtve. Opisan je kao zakonski otac Isusa Krista, što je bitno jer je po njemu Isus Bio kraljevskog porijekla. tj. Josip je bio iz Davidove loze pa je po njemu i Isus pripadao Davidovoj lozi. Također ga Biblija poznaje kao zaručnika i muža čista srca koji s poštovanjem živi s Marijom Djevicom kao brižan čuvar, skrbnik i otac najsvetije obitelji. Vrlo je štovan baš zbog te uloge čuvara i hranitelja Svete Obitelji. Zaštitnik je Očeva, muževa i svih radnika. Njegov kip se nalazi u svim crkvama što svjedoči njegovu prisutnost u narodnoj pobožnosti. Njegovi simboli su Dijete Isus, tesarski alati i ljiljan te ga često prikazuju zaposlenog u radionici kao stolara.

 

Njegov spomendan je 19. ožujka kada se štuje kao zaručnik Blažene Djevice Marije i 1. svibnja, što ga je u Crkvu uveo papa Pio XII. 1955., kada se štuje kao sveti Josip Radnik. Na osnovi njegove životne uloge – čuvara svete obitelji, prve Crkve – proglasio ga je papa Pio IX. godine 1870. zaštitnikom cijele Crkve i svake obitelji. Vrijedno je spomenuti, da ga je Hrvatski sabor 1687. proglasio Zaštitnikom Hrvatske.

 

Ima i drugih svetaca toga imena, u nas manje poznatih: 18. rujna Josip Kupertinski, 23. lipnja Josip Cafasso i drugi. Iz Starog zavjeta poznat je lik Josipa Egipatskog, Izraelova sina koga naširoko opisuje Knjiga Postanka. Njegov život je česta tema u umjetničkim djelima. Njegov kalendarski spomendan je 11. prosinca.